Oljepriset närmar sig 100 dollar per fat i spåren av ett ryskt invasionshot av Ukraina, berättar The Wall Street Journal.

ANNONS

Hotet om att Ryssland ska angripa Ukraina med militärt våld beskrivs som ”en allvarlig geopolitisk riskhändelse” och samtidigt som olje- och gasreserverna uppges vara begränsade globalt stiger nu oljepriset på ett ryskt invasionshot till närmare 100 dollar per fat, rapporterar The Wall Street Journal.

Ryssland är världens tredje största oljeproducent och om en konflikt bryter ut i Ukraina kan det få en betydande avbräck för oljeförsörjningen.

Detta scenario har fått handlare med olja att väga in en ”betydande geopolitisk riskpremie”.

Råoljepriserna har inte legat på 100 dollar per fat sedan 2014 men på fredagen steg oljepriset till högsta nivån på åtta år till följd av Ukrainakrisen.

Tar höjd för turbulens

”Vi förbereder oss för en period av turbulens”, säger Jason Bordoff, grundare av Columbia University’s Center for Global Energy Policy, till WSJ.

Om oljepriset drar i väg kraftigt, och även priset på naturgas, väntas det spilla över i konsumtionsleden och kan driva upp inflationen ännu högre.

Det spända läget mellan Ryssland och Ukraina kommer i en tid där oljeländerna i OPEC+ och övriga oljeproducerande länder inklusive Ryssland lovat att förse marknaden med fler fat olja men där man hittills inte lyckats uppnå oljeproduktionsmålen.

Under fjolåret enades gruppen om att lyfta produktionen med 400 000 fat olja per dag, men fortfarande är efterfrågan större än utbudet och marknaden ifrågasätter OPEC:s förmåga att återställa oljeproduktionen till nivåerna före pandemin.

ANNONS
ANNONS

Det säger Andy Lipow, oljeanalytiker och vd för Lipow Oil Associates i Houston, till WSJ och tillägger att Saudiarabien och Förenade Arabemiraten tycks vara de enda två OPEC+-länder som verkar ha outnyttjad produktionskapacitet av det ”svarta guldet”.

Läs även: Expert: Ukraina-krisen får börsen på fall [Dagens PS]

Läs mer: Experten: Därför kan bränslet bli ännu dyrare [Dagens PS]