Dagens PS

Arbetslösheten sjunker – men trenden kan vända

lönelyft
I USA strejkar medlemmar i fackföreningen UAW. Det tvingar flera bilföretag att permittera personal Foto: Paul Sancya/AP via TT.
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Arbetslösheten i USA sjönk oväntat förra veckan, men antalet kan komma att öka igen inom kort på grund av en strejk inom bilindustrin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan minskade antalet nya ansökningar om statlig arbetslöshetsersättning oväntat i USA.

201 000 ansökningar inom förra veckan, vilket var runt 2 400 färre än vad ekonomer hade förutspått, enligt en undersökning som Reuters låtit genomföra.

Vid onsdagens nya räntebesked i USA sade centralbankschefen Jerome Powell att arbetsmarknaden är fortsatt åtstramad, men att “utbud och efterfrågan fortsätter att komma i balanseras”.

Men inom kort kan arbetslösheten öka på nytt, skriver Reuters.

Den fackliga organisationen United Auto Workers (UAW), som representerar arbetstagare inom bland annat bilindustrin, har utlyst en strejk. Strejken gäller fabriker hos företagen Ford, GM och Stellantis, och den påverkar en monteringsfabrik per företag.

UAW har hotat att utöka strejken, som i nuläget involverar 12 700 av 146 000 berörda medlemmar i fackorganisationen.

På grund av strejkerna har företagen valt att tillfälligt stoppa sin produktion i de dessa fabriker, och permittera personalen. Detta berör runt 2700 arbetstagare.

I USA är det inte möjligt för strejkande personal att få arbetslöshetsersättning, skriver Reuters.

Läs även:

Fed höjer inte – men räntan förblir hög

Arbetslösheten i USA minskar – börsen försiktigt uppåt

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS