Dagens PS

Fed höjer inte – men räntan förblir hög

USA
Fed-chefen Jerome Powell tänker inte höja räntan, denna gången. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Federal Reserve höjer inte styrräntan denna gång men säger samtidigt att det antagligen kommer ytterligare en höjning innan året är slut. Det ser samtidigt ut som att räntan kommer förbli hög nästa år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Feds beslut på onsdagen ger ingen ny räntehöjning, i alla fall inte i nuläget, men centralbanken uppger att det troligtvis kommer en innan året är slut, skriver CNBC.

Samtliga tre stora index gick ner på onsdagen där Dow Jones minskade med 0,2 procent, S&P 500 med 0,9 procent och Nasdaq med 1,5 procent.

Fed höjer inte räntan – denna gången

Nästa år ser det ut som att räntan kommer förbli hög, sedan Fed nu säger att man inte planerar att sänka så mycket som man tidigare har sagt. Nu lutar det mot en halv procentenhet istället för en procentenhet som man tidigare hade sagt, uppger Reuters vidare.

Feds jakt på den amerikanska inflationen som ska ner till 2 procent går i rätt riktning, sedan den nu är nere på 3,7 procent, en minskning med 0,2 procent sedan juni.

“Vi vill se övertygande bevis för att vi har nått den lämpliga räntenivån”, uppgav Fed-ordförande Jerome Powell på onsdagen och tillade att “människor hatar inflation”.

Även arbetslösheten är på väg ner, och har nu sjunkit till 3,8 procent.

Tillväxten på väg upp

En siffra som istället går upp är tillväxten, där Fed vidare rapporterade om en BNP som förväntas stiga med drygt 2 procent i år. Konsumenterna i USA har, trots ett hårt ekonomiskt klimat, spenderat sina pengar i större utsträckning än förväntat.

Läs även:

Det globala skuldberget växer – slår nya rekord – Dagens PS

Svenskarnas skulder slår alla tiders rekord – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS