Hedgefonden Calgus hade en uppgång på nästan 12 procent under juli. Den lilla uppstickaren utmanar därmed stora hedgefonder. 

ANNONS

”Juli blev vår bästa månad någonsin”, säger Gustaf von Sivers, som driver Calgus, till Di.

Hittills under året har Calgus sett en värdeökning på 30,6 procent, som ligger något över Stockholmsbörsen och betydligt över andra hedgefonder som Di jämför med.

Tre innehav rusar

Enligt Gustaf von Sivers beror framgången på att tre av de största innehaven har gått urstarkt. Hos verkstads­bolaget Xano har aktien rusat nästan 200 procent i år och 50 procent den senaste månaden.

”Xano har gett oss en årlig avkastning på 30 procent sedan vi gick in i bolaget 2012″, säger Gustaf von Sivers och medger samtidigt att aktien är övervärderad.

”Vi skrev i den senaste förvaltarkommentaren att vi anser att värderingen i Xano var ansträngd, så det kan du skriva. Det står jag för.”

Även för Bergman & Beving, som hanterar företag riktade mot industri­ och byggsektorn, ser det bra ut – där bolaget har gått upp med 74 procent i år. Och för Nederman, som erbjuder luftreningslösningar till industrin, visar siffrorna en ökning med knappt 49 procent.

ANNONS
ANNONS

”Det är en våldsam upp­värdering som vi har sett på börsen”, säger Gustaf von Sivers och tillägger att han tror att bolagen kan förbättra sina marginaler vilket även gäller för H&M – vars aktie ”borde kunna blomma ut efter pandemin.”

”Jag tror att H&M kommer att ha högre marginaler om ett par år.”

Kan blanka

Calgus letar ständigt efter nya lovande svenska aktier och fonden kan även blanka, som till exempel när det gäller bränsle­cellsutvecklaren Powercell, som har förlorat halva sitt värde.

”Det handlar dock om en liten position. Det är inga pengar att tala om, men det är så himla kul när man får rätt.”

Läs mer: Mitteregger blankade EQT och Balder: ”Kostat mig enormt”

 

 

ANNONS
ANNONS