Ultimatum på "Nalle": Sälj allt i Nordea!

Uppdaterad: 22 feb. 2021Publicerad: 22 feb. 2021
Björn Wahlroos
"Min poäng är att EU, Finland och Sverige noga behöver fundera hur det lönar sig att bedriva ett sanktionskrig", säger Björn Wahlroos. (Foto: TT)

Kravet som nu framförs bakom scenen och rampljuset kommer enligt SvD från en amerikansk aktivistfond.

ANNONS
ANNONS

Finska försäkringsjätten Sampo med styrelseordförande Björn “Nalle” Wahlroos är i särklass största ägare i Nordea. Även om stora aktieposter avyttrats på senare tid är Sampos innehav i Nordea värt nästan 50 miljarder kronor.

Samtidigt har Nordeaaktien fallit tungt, både till Nordeas och ytterligare en annan storägares förtret – finansmannen Christer Gardell, som står bakom aktivistfonden Cevian och som också är storägare i Nordea. Både Sampo och Gardell har fått uppleva hur Nordeaaktien fallit över 20 procent mitt under rådande börsyra på Stockholmsbörsen, konstaterar Svenska Dagbladet.

I Sampo finns samtidigt en storägare i form av Elliott Management – en aktivistfond med bas i Florida, USA.

Ställer ultimatum på Sampo

Det är från Elliot Management ett ultimatum nu kommit på Sampo: att sälja av hela aktieinnehavet i Nordea.

I likhet med Christer Gardell och Cevian är Elliott Management storägare i tyska ståljätten Thyssenkrupp, som varit ett sorgebarn i Gardells aktieportfölj.

Om Elliott Management får igenom sitt krav på Sampo, att hela aktieinnehavet dumpas i Nordea, skulle det vara en historisk händelse, konstaterar Svenska Dagbladet.

“Det riskerar också att göra Nordea till något av ett herrelöst bolag”, skriver tidningen.

Nu på onsdag, den 24 februari, har aktivistfonden Elliot Management krävt besked av Sampos vd och Nordeas ordförande, Torbjörn Magnusson, i samband med Sampos kapitalmarknadsdag.

Från alla inblandade parter är det i nuläget locket på, framgår det och huruvida det blir en fullständig exit från Sampo i Nordea är oklart.

Att Nordeas valberedning så sent som förra veckan nominerade Torbjörn Magnusson som ordförande i banken ytterligare ett år kan vara en stark indikation på att Sampo inte har för avsikt att överge Nordea helt, enligt SvD, som spekulerar i om att det även kan komma en “maktrockad” från det finska statliga förvaltningsbolaget Solidium vars vd nu lämnar Sampos styrelse.

Solidium är Sampos största ägare men en hypotes som förs fram är om bolaget kan vara på väg att sälja sin post i Sampo för att bli storägare i Nordea.

Läs även: Sökes: Ny huvudägare till Nordea »

Läs vidare: Miljardsmäll: Sampo skriver ned Nordea »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.