ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Ukrainas cyberkrig – attacker från frivilliga ökar

Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022
hacker
Ryssland kan lätt angripas genom cyberkrig. (Bild: TT)

Antalet attacker i ett så kallat cyberkrig har ökat rekordartat efter krigsutbrottet i Ukraina, skriver CNBC. Attackerna kommer antingen från Ryssland eller Ukraina – eller från privatpersoner som valt sida.

ANNONS
ANNONS

Omkring 400 000 multinationella hackare har på frivillig basis hjälpt Ukraina att svara på ryska attacker, enligt organisationen CyberProofs ordförande Yuval Wollman.

På båda sidor i kriget har antalet frivilliga som utför attacker exploderat, enligt nätsäkerhetsföretaget Check Point Software Technologies.

För första gången i historien kan vem som helst gå med i ett krig. Vi ser att hela cybersamhället involverar sig, där många grupper och individer har valt sida, antingen Ryssland eller Ukraina”, säger Lotem Finkelstein, chef för övervakningsavdelningen på Check Point Software.

De första tre dagarna efter invasionen ökade attackerna online mot Ukrainas militär och regeringsdepartement med 196 procent.

Därefter kom huppskattningsvis hundratusentals frivilliga hackers och ställde sig på Ukrainas sida. Rysk media har fått sina hemsidor övertagna med antikrigsbudskap och data har läckt från de ryska hackarna.

”Vi har aldrig sett ett sådant engagemang från aktörer som står utanför konflikten”, säger Yuval Wollman.

Det hela innebär också ett skydd från ryska IT-attacker, flera veckor in i kriget.

Cyberkrig öppet för alla

Så långt verkar den ukrainska regeringen välkomna den digitala hjälpen. En medlem i gruppen Ukrainas IT-armé, som har samlats genom tjänsten Telegram, är IT-experten Gennady Galanter.

Han leder vanligtvis en avdelning på ett IT-företag, men har utfört attacker som privatperson, Galanter säger att gruppen huvudsakligen försöker störa ryska webbsidor. Tanken är att få ut information som annars skulle ha censurerats i Ryssland.

Till CNBC säger Galenter att han har blandade känslor inför att attackera digitala mål, men han menar att det är viktigt att sanningen kommer fram nu när censuren hårdnar.

Han har släkt i Ryssland och menar att flera av hans vänner blir felinformerade. Men han är också orolig över att ansträngningarna inte kommer att vara tillräckliga eller ens hjälpa.

Det är tänkbart att Ryssland kommer att slå tillbaka mot länder som står på Ukrainas sida, enligt bedömare som CNBC har pratat med. Det kan också involvera länder sim privatpersoner opererar ifrån.

Elon Musk har varnat för att hans drag – att omdirigera satellikerna i Starlink och ge Ukraina internet – kan slå tillbaka.

En del experter varnar för ett ”globalt cyberkrig” mellan Ryssland och vissa länder i väst. Inte minst kan det bli ett av Rysslands sätt att slå tillbaka mot omvärlden i brist på ekonomiska sanktionsmedel.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här