Vladimir Putins lyxyacht Graceful döptes förra lördagen om till ”FCKPTN” i internationella marina loggböcker av hackergruppen Anonymous med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

ANNONS

Graceful flyttades från tyska Hamburg till ryska Kaliningrad dagen före den ryska invasionen av Ukraina, kanske för att undkomma den typen av sanktioner som nu riktas mot Ryssland och dess makthavare.

Även om den nu ligger utanför EUs räckvidd och inte kan nås av den specialstyrka som ska beslagta ryska tillgångar så ligger den inte bortom hyss från hackare.

Maxar
Satellitfoto från Maxar på Putins yacht i hamnen i Kaliningrad, bortom räckhåll för sanktioner. (Foto: Maxar)

Gått på grund på sin väg mot helvetet

Förutom att båten syntes som ”FCKPTN” i de internationella marina loggböckerna så var båtens position manipulerade.

Hon låg markerad som att hon hade gått på grund på den Ukrainska ön Snake Island, och hennes angivna destination var nu satt till ”helvetet”.

Det omskrivna hysset är bara ett av många hack som riktats mot Ryssland sedan invasionen inleddes. Bland dessa hittar vi även en historia om en Ukrainsk underleverantör som skickade ett meddelande till Putin genom laddstationer för elbilar i Ryssland.

Graceful – Putins påstådda superyacht

Även om Kreml påstår att Vladimir Putin inte äger mer än en lägenhet, en husvagn och tre bilar så håller internationella experter inte alls med.

En av de tillgångar som kopplas direkt till Putin är alltså den 80 meter långa superyachten Graceful.

ANNONS
ANNONS
Graceful
Den över 80 meter långa superyachten Graceful. (Foto: Steffen Mayer – Superyachtblog)
Graceful Interiör
Den 80 meter långa superyachten är utrustad med sex lyxiga och rymliga kabiner för tolv gäster. (Foto: Yacht Charter Fleet)

Hon tar upp till tolv gäster i sex kabiner och 25 besättningsmän. Yachten är utrustad med skönhetssalong, hiss och ett eget gym. Båten har en imponerande räckvidd på 6000 sjömil i en fart på 12 knop.

Läs mer: Seize the yachts: 5 of Putin’s Oligarchs’ gaudiest glitziest superyachts [Coffee or die]

Läs även: Oligarkerna och deras jagade yachter [Dagens PS]