Dagens PS

Ukrainakrisen och komponentbrist får bolag att vinstvarna

Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 07 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022

Ukrainakriget och den fortsatta diplomatiska utvecklingen i Ukraina styr i mångt och mycket världens börser just nu. Kvartalsrapportsäsongen är här och det rådande världsläget återspeglas i bolagens resultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utöver utvecklingen i Ukraina gör komponent- och råvarubristen samt leveransproblem avtryck i flera bolags kvartalsrapporter i form av vinstvarningar.

Sjukvårdsbolaget Medicover, som har omfattande verksamhet i Ukraina, är ett av de vinstvarnande bolagen. När Medicovers kvartalsrapport släpptes den 25 mars hade bolagets börsvärde nästintill halverats sedan årsskiftet.

Ferronordics kvartalsrapport färgas till stor del av de sanktioner som införts mot Ryssland. Bolaget är bland annat återförsäljare av anläggningsmaskiner i Ryssland.

Även kontraktstillverkaren Nolato har vinstvarnat mot bakgrund av kriget i xUkraina, men även på grund av komponent-och råvarubrist.

I slutet av mars ökade dock Nolatos storägare Herenco sitt innehav i bolaget med totalt 713 000 B-aktier för sammanlagt 52 miljoner kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister.

Husqvarna planerar kraftfulla åtgärder

Ytterligare ett bolag som drabbats hårt av komponentbristen är Husqvarna, som i kombination med leveransproblem bidrar till en sänkt förväntad produktion framöver.

Enligt Husqvarnas vd Henric Andersson är efterfrågan fortsatt rekordstark. Bolaget planerar kraftfulla åtgärder för att öka produktionen över säsongen.

ANNONS

Enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie, kan vi förvänta oss ett kvartal där flera omvärldsfaktorer såsom inflation och produktionsstörningar bidrar till pressade vinstmarginaler.

Han betraktar börsens kraftiga återhämtning sedan mitten av mars som ett styrketecken men rekommenderar samtidigt investerare att räkna med fortsatt volatilitet.

Läs även: Zelenskyj: Försening av oljeembargo kostar ukrainska liv

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS