Den kända amerikanska tv-personligheten Jim Cramer menar att bankkrisen gör att USA:s centralbank inte längre behöver vidta åtgärder för att bromsa inflationen.

ANNONS

För tio dagar sedan sade Jim Cramer, programledaren för CNBC:s finansprogram Mad Money, att investerare väntar sig en räntehöjning på 0,5 procent, det rapporterar CNBC.

Väntade sig höga räntehöjningar

USA:s rikbankschef Jerome Powell har varnat för att om inflationen fortsätter att vara hög kommer räntorna höjas mer än väntat och möjligen snabbare än med 0,25 procent åt gången.

Jim Cramer sade på torsdagen att fram till kollapsen av Silicon Valley Bank verkade det som att en räntehöjning på 0,5 procent var på gång.

Flera banker med problem

Men efter Silicon Valley Banks kollaps har tillsynsmyndigheter stängt Signature Bank i New York och den globala banken Credit Suisse.

Dessutom har First Republic Bank i Kalifornien tillkännagivit att den har likviditetsproblem.

Bankkrisen får ned inflationen

”Vi trodde att Powell skulle slå oss med en höjning på 50 punkter eftersom inflationen vägrade slås ned”, sade Jim Cramer på torsdagen, skriver CNBC.

”Nu vet vi att han inte behöver göra någonting för att slå inflationen”, fortsatte han, skriver CNBC.

Han förklarade att den stora mängd människor som tar ut sina pengar från banken kommer att fixa inflationen åt USA:s riksbankschef. 

Aktiemarknaden stärktes

Efter torsdagens nyhet att en grupp finansinstitutioner skulle rädda First Republic med 30 miljarder dollar, cirka 318 miljrader kronor steg aktier i USA.

ANNONS
ANNONS

Marknaden stärktes även av nyheten att Credit Suisse skulle låna nästan 54 miljarder dollar, drygt 572 miljarder kronor, från Schweiz nationalbank för att säkerställa kortsiktig likviditet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Analys: Fed uppmuntrar banker till hänsynslöshet [Dagens PS]