Dagens PS

Tysklands ekonomi backar – kan vara på väg mot recession

Tyskland
Tyskland presenterar nu sina siffror över landets ekonomiska utveckling under tredje kvartalet i år. Det är en bild som har både positiva och negativa ingredienser.(Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 okt. 2023Publicerad: 30 okt. 2023

Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner. Därför påverkas vi markant av färska siffror som rör den tyska ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tyskland presenterar nu sina siffror över landets ekonomiska utveckling under tredje kvartalet i år.

Det är en bild som har både positiva och negativa ingredienser.

Mindre än väntat

Tysklands BNP sjönk med 0,1 procent jämfört med kvartalet innan, en minskning analytikerna hade uppskattat till 0,2 procent.

Det ökar ändå risken för att Europas största ekonomi är på väg mot en recession.

Samtidigt väntas inflationen minska och lönerna stiga vilket antas ge en något ökad konsumtion, i storleksordningen 0,5 procent 2024, enligt Bloomberg.

Det här kan ändå bidra till en konsumentdriven återhämtning under nästa år.

ANNONS

Senaste nytt

”Fortsätter tyna”

ANNONS

“Tysklands ekonomi fortsatte att tyna under högre räntor, kraterande extern efterfrågan och dyrare energi. Nu ser vi dock de första tecknen på att den ekonomiska aktiviteten kan stabiliseras mot slutet av året, även om riskerna för utsikterna fortfarande är avsevärt snedställda till nedsidan”, säger Martin Ademmer, ekonom till Bloomberg.

På längre sikt ökar oron för Tyskland med dess stora strukturella problem i form av en åldrande arbetsstyrka, stort beroende av Kina och ett behov av att snabbt gå över till nya energikällor.

Behöver invandring

På arbetsmarknaden har de ledande politikerna sett behov av att göra det lättare för utländsk arbetskraft att ta jobb i Tyskland.

”Vi behöver mer legal invandring för arbetsmarknaden och med lagändringarna ser vi samtidigt till att det inte kommer till någon belastning av socialsystemet eller lönedumping”, sade arbetsminister Hubertus Heil citerad av YLE i juni.

”Måste bli mer liberala”

”Men vi måste bli mer liberala när det kommer till invandring av yrkesmässigt kvalificerade personer och akademiker”, tillade ministern.

I början av året uppskattade den tyska industri- och handelskammaren DIHK att det fanns cirka två miljoner lediga jobb.

ANNONS

Det har fått politikerna att göra det möjligt att arbeta utan en i Tyskland erkänd yrkesexamen och man har sänkt lönekraven för kvalificerade anställningar.

Största partnern

För Sverige är allt som sker i den tyska ekonomin centralt. Tyskland är vår största handelspartner och väsentlig både vad gäller export och import.

Enligt Ekonomifakta importerade vi under 2022 varor från Tyskland för 313 miljarder kronor och exporterade samtidigt varor till landet för 203 miljarder kronor.

Relaterad läsning:

Då kan vinden vända för Tyskland – Dagens PS

Storbanken slår förväntningarna – rusar på börsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS