Dagens PS

Tysklands ekonomi allt närmare ättestupan

Tyskland
Enligt WSJ är det den enda stora ekonomin i världen som krymper i år. Bilden är från Frankfurt. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 aug. 2023Publicerad: 29 aug. 2023

Krisen i Tysklands ekonomi fördjupas. Enligt WSJ är det den enda stora ekonomin i världen som krymper i år. En rad orsaker sägs ha skapat den allvarliga situationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Till och med det av västmakterna så hårt ekonomiskt sanktionerade Ryssland har en större tillväxt i ekonomin än Tyskland.

Det är Internationella valutafonden som konstaterat det, enligt The Wall Street Journal som skriver apropå tyskarnas svåra ekonomiska läge:

“Nu måste Europas största ekonomi återuppfinna sig själv”.

För två decennier återupplivade Tyskland sin döende ekonomi och blev då en ekonomisk makt under den tidiga eran av globalisering.

Det har gjort Tyskland sårbart

I dag är landet sårbart på grund av sitt beroende av världshandeln i en turbulent global ekonomi.

En rad faktorer har fått tyskarnas ekonomiska maskineri att tappa fart.

I artikeln nämns störningarna i leveranskedjan under pandemin, stigande energipriser efter Rysslands invasion i Ukraina, inflationsökningen och höga räntor.

ANNONS

Tillsammans har det lett till en avmattning globalt för den tyska ekonomin, enligt WSJ.

ANNONS

Senaste nytt

VW-chef: “Perfekt storm”

På ett internt konferensmöte hos tyska biljättens Volkswagen uttryckte en divisionschef sin frustration över situationen, enligt den amerikanska affärstidningen som uppger att VW-toppen pratade om en “perfekt storm”.

Sedan 2018 har den tyska tillverkningsindustrin och BNP stagnerat, framgår det liksom att Kina inte längre håller tyskarnas tillverkningsindustri under armarna.

Kineserna är i dag i mångt mycket stenhårda rivaler till tyska företag på området och utvecklingen har bidragit till minskad import av Kina från Tyskland.

Som exempel nämns elbilsindustrin där uppkomlingar i Kina utmanar tyskarna, som hamnat på efterkälke i elbilsrevolutionen.

Det lägger krokben för tysk export

Tysk ekonomi har tidigare kunnat dra fördelar av den öppna handeln, men det har sedan skett ett skifte med tullar och geopolitiska omständigheter som gjort miljön svårare för en stor exportör som Tyskland.

ANNONS

Inhemskt brottas tyskarna med en “sliten infrastruktur, ett alltmer mediokert utbildningssystem och dålig höghastighetsinternet och mobiltelefonanslutning jämfört med andra avancerade ekonomier”, skriver WSJ.

“Vi har sovit oss igenom ett decennium av utmaningar”, säger Moritz Schularick, ordförande för Kiel Institute for the World Economy, till tidningen.

Problemen är många i Tyskland

Ytterligare en expert som uttalar sig menar att tyskarna misslyckats med att omvandla sitt gamla industrisamhälle till en kunskapsekonomi.

Samtidigt menar en ekonom i Hamburg, som också intervjuas, att Tysklands utmaningar i dag inte är lika stora som på 1990-talet efter landets återförening från uppdelningen efter kriget med öst och väst.

Den tyska regeringskoalitionen under ledning av socialdemokraten Olaf Scholz kämpar vid sidan av det ekonomiska debaclet med vikande opinionssiffror.

Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland har gått om Scholz socialdemokrater i opinionsmätningar.

Läs även: Tyskland ur recession – men dystra utsikter Dagens PS

ANNONS

Missa inte: Tyskland på fallrepet – drabbar hela Europa Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS