Dagens PS

Tyskland nationaliserar Uniper för att undvika energikollaps

Nationalisera Uniper
Tyskland köper ut Fortum och nationaliserar energibolaget Uniper. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 sep. 2022Publicerad: 21 sep. 2022

Tyskland nationaliserar energijätten Uniper. Bloomberg skriver att det är för att undvika en kollaps i energisektorn i Europa. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS rapporterade i förra veckan har Tyskland under en tid övervägt att helt nationalisera det multinationella energibolaget Uniper som producerar energi från kol, kärnkraft och naturgas.

Så blir det också – under onsdagen bekräftas det att tyska staten köper det finska energibolaget Fortums aktier på 78 procent av i Uniper, och får därmed ett 99-procentigt ägande i bolaget.

Tyskland betalar Fortum 480 miljoner euro för aktierna i Uniper. Samtidigt ska Uniper betala tillbaka lån och garantier till Fortum. Den tyska staten tillför Uniper 8 miljarder euro och garanterar energibolagets finansiering fram tills att avtalet är genomfört.

Uniper har drabbats hårt av uteblivna gasleveranser från Ryssland som påverkat företagets ekonomi kraftigt. Tyskland har sedan tidigare satsat 21 miljarder euro på att rädda Uniper.

Tyskland äger nu kärnkraftverk i Sverige

Förstatligandet av bolaget innebär också att Tyskland nu äger kärnkraftverk och vattenkraftverk i Sverige.

Det nu statliga tyska bolaget Uniper kommer att behålla sina svenska vattenkrafts- och kärnkraftstillgångar enligt avtalet, som också ger Fortum första avslagsrätt till slutet av 2026 om de läggs ut till försäljning, skriver Bloomberg.

Uniper är majoritetsägare i kärnkraftsverket i Oskarshamn och har minoritetsandelar i Ringhals och i Forsmark. I Tyskland har man sedan länge satsat hårt på att lägga ned den egna kärnkraften – bara tre kärnkraftverk återstår i landet, och samtliga ska enligt planen stängas ned vid nyår.

ANNONS

Läs även: Tyskland överväger att nationalisera energijätten Uniper

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS