Den tyske ekonomiministern Robert Habeck vidtar ytterligare nödåtgärder i sin energiplan. Anledningen är bristen på gas.
”Hela marknaden riskerar att kollapsa”, konstaterar han.

ANNONS

”Vi får inte lura oss själva: att skära ner på gasen är en ekonomisk attack mot oss av Vladimir Putin”, sade Habeck i ett uttalande enligt CNBC.

Tyskland har gått över i alarmnivå 2 vad gäller sina nödåtgärder om gasförsörjning.Det innebär att man noggrannare kommer att kontrollera landets gasflöden i ekonomin. Dessutom kan Tyskland ta kolkraftverk i bruk för att driva reservaggregat

Men det är framför allt gasförsörjningen vintertid som oroar landet efter att Ryssland bestämde sig för att skära av flödet.

Ont om gas i lager

Tyskland ser nu stor risk för en långvarig brist och att vintern kommer att bli svår att klara utan extraordinära åtgärder.

Ett prisrally på naturgas är väntat och kan bestå en längre tid, förutspår Habeck.

”Det kommer att påverka industriproduktionen och blir en stor börda för många konsumenter. Det blir en extern chock”, sade ministern.

I närtid kommer Tyskland att ta kolkraftverk i bruk för att tackla situationen och förse sig med energi. I ett tredje steg kan ransonering bli aktuellt.

ANNONS
ANNONS

Man försöker också hitta andra möjligheter att förse ekonomin med gas.

Läs också:

Tyskland: Kol ska ersätta rysk gas [Dagens PS]