Twitter-visselblåsaren varnar för hot utifrån

Uppdaterad: 24 aug. 2022Publicerad: 24 aug. 2022
Peiter "Mudge" Zatko
Twitters visselblåsare Peiter "Mudge" Zatko varnar för utländska intressen på plattformen. (Foto: Twitter)

Twitter-visselblåsaren Peiter ”Mudge” Zatko varnar för att plattformen kan exploateras av utländska regeringar på sätt som hotar USA:s nationella säkerhet. Twitter kan även ha aktiva utländska spioner som arbetar inom bolaget menar visselblåsaren. 

ANNONS
ANNONS

Som Dagens PS redan berättat så har Twitter stora problem med säkerheten, som hotar användarna och deras personuppgifter, aktieägarna och vidare demokratin. Allt enligt företagets före detta säkerhetschef Peitar ”Mudge” Zatko.

Han är Twitter-visselblåsaren som fick sparken i januari i år.

Twitter hotas av utländska regeringar

Peitar ”Mudge” Zatko hävdar vidare att plattformen hotas av utländska regeringar som kan exploatera den på sätt som hotar USA:s nationella säkerhet, och enligt visselblåsaren kan Twitter till och med ha utländska spioner aktiva på sin lönelista, skriver CNN.

Zatko hävdar att Twitter har tagit emot pengar från opålitliga kinesiska källor och sett emellan fingrarna när det gäller rysk censur och övervakningskrav. Twitter, å sin sida, har vägrat att svara på CNN:s frågor om anklagelserna, men en talesperson för företaget har sagt att Zatkos anklagelser överlag är “fyllda av inkonsekvenser och felaktigheter och saknar viktiga sammanhang.”

ANNONS
ANNONS

Kan inte kontrollera anställda

Avslöjandet hävdar vidare att Twitter har problem med sina cybersäkerhetsrisker eftersom bolaget inte kan kontrollera vad de anställda kan göra på sina arbetsdatorer. Data som Zatko avslöjat från Twitters interna cybersäkerhetsinstrument visar att fyra av tio anställdas enheter – som representerar tusentals bärbara datorer – inte har grundläggande skydd aktiverade, som brandväggar och automatiska programuppdateringar.

Twitter-anställda kan också installera programvara på sina datorer med få tekniska begränsningar, visar avslöjandet, vilket vid flera tillfällen påstås ha resulterat i att anställda installerat otillåtna spionprogram på sina datorer på uppdrag av externa organisationer.

Läs även: Twitter-såpan: Elon Musk drar in Jack Dorsey

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.