Turkiet vänder Putin ryggen – står på Ukrainas sida

Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022
Sedan Recep Tayyip Erdogan förra veckan reste till USA för FN:s årsmöte har hans hållning till Ryssland börjat visa på tecken till en subtil förändring
Sedan Recep Tayyip Erdogan förra veckan reste till USA för FN:s årsmöte har hans hållning till Ryssland börjat visa på tecken till en subtil förändring. (Foto: TT)

Statliga turkiska banker planerar att lämna ett betalningssystem som används av ryssar, något som markerar en vändning i Turkiets inställning.

ANNONS
ANNONS

På tisdagen beslutade de enda tre långivare i Turkiet som fortfarande bearbetar transaktioner gjorda med ryska Mir-kort att dra sig ur, det har en högt uppsatt turkisk tjänsteman berättat, rapporterar Bloomberg.

Den turkiska tjänstemannen har bett om att inte bli identifierad eftersom informationen inte är offentlig. Efter nyheten att Turkiye Halk Bankasi AS, TC Ziraat Bankasi AS och Turkiye Vakiflar Bankasi TAO slutar använda Mir vände den turkiska liran upp något. Turkiets finansdepartement har inte velat kommentera uppgifterna.

Markerar vändning i Turkiets inställning

De tre bankernas beslut markerar en vändning i Turkiets inställning till sanktioner mot Ryssland. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gått balansgång och avstått från att delta i sanktioner från EU och USA, samt träffat Rysslands president Vladimir Putin och förhandlat med honom.

Sedan Recep Tayyip Erdogan förra veckan reste till USA för FN:s årsmöte har hans hållning till Ryssland börjat visa på tecken till en subtil förändring. Direkt när han kom hem kallade han till sig sina högsta tjänstemän, inklusive Turkiets finansminister Nureddin Nebati för att diskutera alternativ till Mir.

ANNONS
ANNONS

Turkiet står på Ukrainas sida i kriget

Samma dag förklarade Recep Tayyip Erdogans talesman Ibrahim Kalin på en nationell turkisk tv-kanal att Turkiet står på Ukrainas sida i kriget och han uppmanade Ryssland att dra sig tillbaka från de territorier som de ockuperar.

Ett företag som drivs av den turkiska presidentens svärson levererar dessutom mycket effektiva drönare till Ukraina som används till försvar mot Rysslands invasion, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så gav en turkisk drönare Ukraina övertaget mot Ryssland

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.