Dagens PS

Toppstrateg spår unikt börsras i USA: "Mer smärta"

USA
Indexen på Wall Street dalade något på måndagen, efter att ha gått upp mycket på sistone. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 jan. 2023Publicerad: 05 jan. 2023

Han rankas som den tredje främsta bland toppstrateger och nu spår han att USA:s breda börsindex S&P 500 faller 16 procent i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här rapporterar Bloomberg och konstaterar att det är sällsynt att S&P 500 går ner tvåsiffrigt under ett börsår, och i synnerhet två år i följd.

Men det är vad som väntar om toppstrategen Michael Kantrowitz på Piper Sandler & Co får rätt i sin prognos där han spår att S&P 500 i år backar hela 16 procent.

Nu är Kantrowitz känd för att vara en dysterkvist och till och med en av Wall Streets mer framträdande “björnar”, vilket bör tas med i beräkningarna.

Över 20 år sedan jämförelseindexet i USA föll så stort

Om det breda börsindexet rasar i den omfattning som han nu säger är det första gången S&P 500 går ned så mycket på drygt 20 år.

Senast det hände var 2002, konstaterar Bloomberg.

Det har dessutom bara hänt fyra gånger tidigare under nästan ett helt sekel som jämförelseindexet drabbas av tvåsiffriga nedgångar två år i rad.

Michael Kantrowitz är medveten om att historiska fakta talar mot hans prognos, men han pekar på att marknaden tampas med något ovanligt där den amerikanska centralbanken Federal Reserves kamp mot inflationen fortsätter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Toppstrategen räknar med “mer smärta framöver”

Han räknar med att företagens vinster fortsätter påverkas negativt långt in på nästa år av det ekonomiska klimatet.

“Det finns mer smärta framöver för aktier när dominoeffekterna av 2022 års obligationsbjörnmarknad och global policyåtstramning börjar visa sig i företagsvinster och cykliska marknadsrisker”, säger Kantrowitz.

Hans mörka börsprognos sticker ut då många bedömare utgår från att björnmarknaden bottnar under första halvåret 2023 och att börsen sedan påbörjar sin återhämtning.

När Bloomberg genomförde en undersökning i december var snittprognosen bland analytiker att S&P 500 stiger med 6 procent i år.

Läs även: Rekordhöga löner i USA – en inflationsbrasa

Läs också: Morgan Stanley: Börsen kommer inte bli som förut

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS