Dramatiska kursras överlag på de asiatiska börserna efter den amerikanska presidentens Twitterinlägg.

ANNONS

Trump meddelade i går att ytterligare 10 procents importtull införs på kinesiska varor från den 1 september till ett värde av 300 miljarder dollar, uppger Di.se och konstaterar att beskedet fick de amerikanska börserna att radera den tidigare uppgången under torsdagens handel.

Nyheten sätter förstås även avtryck på börsindexen i Asien nu på fredagsmorgonen, svensk tid.

Strax efter klockan 6 hade kinesiska Hang Sang, enligt börsrapporten, dykt med hela 2,4 procent medan Shanghaibörsens kompositindex stod på minus med 1,7 procent.

Tungt teknikexponerade Shenzhen hade vid tidpunkten för börsrapporten rasat med 2 procent och japanska Nikkei med 2,6 procent.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt hade sydkoreanska Kospi backat 0,9 procent, framgår det av artikeln och här är den största förklaringen till det: ”Den japanska regeringen har beslutat att ta bort Sydkorea från listan över betrodda handelspartner i spåren av den långtgångna konflikten rörande ersättningar för skador i samband med ockupationen av Koreahalvön 1910-1945”, skriver Di, som även uppger att oljepriset nu på morgonen ”återhämtar sig något efter att ha noterat den kraftigaste nedgången hittills i år” till följd av gårdagens Twitterutspel av Donald Trump.