Trots att Ryssland varnat USA efter beslutet att skicka raketer till stöd för Ukraina vill Sverige nu skicka Robot 17 och automatgevär.

ANNONS

”Det handlar om solidariteten med Ukrainas folk. Det motstånd som Ukraina ger förtjänar vårt stöd i ord och handling”, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en presskonferens där även finansminister Mikael Damberg (S) medverkade i dag, torsdag.

”Dessa utökade resurser stärker Ukrainas möjligheter att bekämpa den ryska invasionen vid en kritisk tidpunkt”, deklarerar Damberg.

I det förslag till beslut som regeringen nu tagit ska Sverige bistå Ukraina med sjömålsroboten Robot 17, automatgevär 90 med ammunition och ytterligare 5 000 pansarskott.

Där utöver förslår regeringen att Ukrainas centralbanks fond får 578 miljoner kronor till stöd för landets väpnade styrkor, plus att 60 miljoner går till Natos stödfond till Ukrainas soldater.

Totalt rör det sig om ett stöd på en miljard kronor till det av Ryssland invaderade Ukraina och anslaget ingår i en extra ändringsbudget.

Efter att USA:s president Joe Biden godkänt att ett avancerat raketsystem som utvecklats för långdistansmål varnade Ryssland för ökad risk för konfrontation med USA.

ANNONS
ANNONS

Det är oklart vad reaktionen blir från Ryssland på det förslag till beslut som den svenska regeringen nu vill att riksdagen antar.

Här kan du ta del av Hultqvists och Dambergs presskonferens i dag om det utökade militära stödet till Ukraina.