USA:s beslut att skicka avancerade raketsystem och ammunition till Ukraina innebär ökad risk för konfrontation med Washington, varnar Ryssland.

ANNONS

Kremls talesperson Dmitrij Peskov anklagar USA för att nu tillföra ”bränsle till elden”, som han uttryckte det inför reportrar på onsdagen, rapporterar Reuters.

Han varnade USA i skarpa ordalag för beslutet att leverera raketsystem och ammunition till Ukraina.

Han fick frågan om hur Ryssland skulle agera om Ukraina använde den amerikanska, militära utrustningen mot ryskt territorium och svarade då att han inte ville prata om ”värsta tänkbara scenarier”.

Även Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov uppges ha sagt att fortsatta vapenleveranser ökar risken för konfrontation med USA.

USA:s president Joe Biden har godkänt att de avancerade raketsystemen skickas till Ukraina.

De är framtagna för att slå mot långdistansmål. Men Ukraina har försäkrat att missilerna inte kommer att användas mot ryskt territorium, enligt amerikanska tjänstemän, uppger Reuters.

Från Moskva, som inte litar på Ukrainas försäkringar, ses de amerikanska raketleveranserna som något ”extremt negativt” och något som inte uppmuntrar Ukrainas ledare att på nytt sätta sig vid förhandlingsbordet för att ta upp de avstannade fredsförhandlingarna.

ANNONS
ANNONS

I en debattartikel i New York Times skriver Joe Biden att tanken från USA:s sida med att förse Ukraina med de avancerade raketerna är att landet ska stå starkt i striderna och att det mynnar ut i en starkare position även vid förhandlingsbordet.

”Amerikas mål är enkelt: Vi vill se ett demokratiskt, oberoende, suveränt och välmående Ukraina med medel för att avskräcka och försvara sig mot ytterligare aggression”, skriver Biden bland annat.

Läs även: Ukraina får fler raketer av USA [Dagens PS]