Dagens PS

Morgan Stanley: Börsen kommer inte bli som förut

Morgan Stanleys bedömning är att vi kommer få se ett helt nytt börsklimat 2023. Huruvida det stämmer eller inte återstår att se. Vi kan bara konstatera att alla finanshusen har olika scenarios för året. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 01 jan. 2023Publicerad: 01 jan. 2023

Enligt Morgan Stanley börjar det grassera en tro på att finansmarknaden snart kommer bli som vanligt igen. Inflationen är på väg söderut, räntan kommer att börja sänkas i USA vid halvårsskiftet och tillväxtaktierna kommer återigen bli populära på börsen.

ANNONS
ANNONS

Kognitiv tröghet

Till den här troende skaran hör inte investmentbanken Morgan Stanley. I det senaste utskicket av Global Investment Committee Weekly Stock Market Cycles varnar banken för att förhoppningen av en återgång till gamla hjulspår grundar sig i människans, och finansmarknadens, fäbless för kognitiv tröghet.

Det innebär att vi gärna håller fast i befintlig övertygelse trots att förutsättningarna har förändrats.

Räntan kan förbli hög

Morgan Stanley tror att aktiemarknaden står inför en ny regim. Inflationen kommer att stabiliseras runt 3 procent och räntan kommer att förbli hög.

Alla hoppas att räntan i USA ska sänkas snart och snabbt i motsats till vad som faktiskt signaleras från den amerikanska centralbanken Fed.

Värdeaktier fortsatt bra

Det här kommer leda till, enligt Morgan Stanley, att värdeaktier kommer att fortsätta att avkasta bättre än tillväxtaktier. Vinst och avkastning på eget kapital kommer att vara viktigare parametrar än tillväxt i omsättning.

ANNONS

Ny börsmiljö

Likaså kommer inte USA fira samma börstriumfer som under det senaste decenniet. Nu blir det andra geografiska marknader som kommer att avkasta bättre.

Om Morgan Stanley får rätt är det på det hela taget en ny börsmiljö som kommer att råda och det kommer, enligt banken, sannolikt ta tid för investerare att vänja sig.

Relaterade artiklar:

Vem ska man tro på – marknaden eller FED? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS