ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Tillväxt i svensk försvarsindustri: "Växa på alla ställen"

Uppdaterad: 14 dec. 2022Publicerad: 14 dec. 2022
Svensk försvarsindustri
Raketgeväret Carl-Gustaf är en av Saabs storsäljare. (Foto: TT)

Svensk försvarsindustri blomstrar i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Försvarsföretagen berättar om kraftigt ökad efterfrågan, och aktiekurserna rusar. 

ANNONS
ANNONS

Rysslands invasion av Ukraina i februari har förändrat säkerhetsläget i Europa – och förutsättningarna för svensk försvarsindustri. I en intervju med Dagens Nyheter berättar försvarskoncernen Saabs vd Micael Johansson att efterfrågan är mångdubbelt högre än i fjol.

“Förr hade många länder relativt lite pengar, men ganska mycket tid att fundera över vad de behövde. Nu är det precis tvärtom. De har relativt mycket pengar, men nästan ingen tid, för de behöver återställa sina lager och förbättra sin motståndskraft”, säger han.

Aktiekurserna i svensk försvarsindustri rusar

Saab har sett en ökande orderingång de senaste åren, och företaget växer och nyanställer samtidigt som man jobbar hårt för att säkra komponenter och råmaterial som krut, aluminium och titan, skriver DN.

“Vi investerar för att växa på alla ställen för att klara efterfrågan”, säger Micael Johansson till DN.

Framgången har också fått genomslag på aktiekursen. Saabs aktie rusade rejält i samband med Rysslands invasion av Ukraina, och har sedan dess legat kvar på de högre nivåerna. Räknat sedan starten på 2022 är aktien upp 73,6 procent.

ANNONS
ANNONS

Många bestämmer sig nu

Även BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik som säljer bland annat Stridsfordon CV-90 har en rejält ökande orderingång.

”Den uppgång vi nu ser är från Rysslands intåg i Krim 2014, vad som nu händer är att de länder som legat i upphandlingar och funderat några år bestämmer sig för att genomföra affärerna. Den effekten kan man tillskriva Ukrainakriget”, skriver vd Tommy Gustafsson-Rask i ett mejl till DN.

”Vi har offerter ute på över 50 miljarder kronor, där har vi aldrig varit tidigare och det är en blandning av nya och befintliga kunder. Och vi har den senaste 24 månaderna tagit ordrar för över 20 miljarder kronor, det är också rekord. Merparten av dom ordrarna är från befintliga kunder som uppgraderar sina fordonssystem.”

Moderbolaget BAE Systems aktie, som är noterad på Londonbörsen, är upp 49 procent sedan årsskiftet.

Läs även: Ny stororder eldar på kursraketen Saab

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här