Elon Musk rikast igen – så tät är Teslabossen

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
Elon Musk
Elon Musk har tagit tillbaka titeln som världens rikaste person. (Foto: TT)

Teslas och Twitters vd Elon Musk har återtagit tronen som världens rikaste person efter årets revansch och enorma kursrally i Teslaaktien.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt som lyxmagnaten Bernard Arnault får se sina aktier sjunka på börsen rusar Tesla.

I år har aktien i Elon Musks amerikanska elbilsjätte stigit med imponerande 66 procent, konstaterar Bloomberg som berättar att det gjort att Musk är nummer ett igen på nyhetsbyråns lista över världens rikaste personer.

Det var i december i fjol som Musk snöpligt blev omkörd i ligan av den 74-årige fransmannen Bernard Arnault (se länk under artikeln) vars lyximperium LVMH  uppvisade motståndskraft medan teknikaktier fick rejält med stryk på börsen i spåren av Federal Reserves räntehöjningar i försöken att tygla inflationen.

Lyx lockar inte när ekonomin dippar

I dag är läget det omvända. I takt med allt fler tecken på avtagande global ekonomisk tillväxt har attraktionskraften sjunkit för lyxsegmentet.

Det märks särskilt i Kina, uppger Bloomberg som konstaterar att Arnault under en enda handelsdag fick se hisnande 11 miljarder dollar – mer än 114 miljarder kronor – av sin nettoförmögenhet gå upp i rök.

LVMH Lyxkungen Bernard Arnault är nu bara näst rikast i världen. (Foto: TT)

Samtidigt har teknikaktier blivit skållheta igen och Elon Musk har i år blivit 55,3 miljarder dollar – drygt 574 miljarder kronor – rikare på börsen. Tack vare rallyt i Tesla.

ANNONS
ANNONS

Så rik är Elon Musk nu

Elon Musks förmögenhet uppskattas nu till 192,3 miljarder dollar – drygt 1 996 miljarder kronor – medan Arnault uppges vara god för 186,6 miljarder dollar, knappt 1 937 miljarder kronor.

Di.se berättar att i Sverige har däremot antalet dollarmiljardärer blivit färre och att minskningen är större än det globala genomsnittet.

Orsaken till det är enligt tidningen fjolårets dramatiska börsturbulens i kombination med stigande räntor.

Läs mer: Fransk lyxkung – nu rikare än Elon Musk

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS