Teslas besked till investerarna förra torsdagen gav eko på börsen. Elon Musks besked om att AI är Teslas framtid fick aktien att störtdyka, och drog med sig andra EV-företag i fallet.

ANNONS

Dagens PS har rapporterat att Elon Musk i möte med investerare deklarerat att det inte blir någon ny Tesla-modell i år, och att han ser bolagets humanoida robot som företagets framtid.

”När han pratade om vad som låg i företagets produktpipeline var det inte framtida fordon utan robotaxi och humaniora robotar”, skriver Brian Johnson, analytiker hos Barclays till klienter, enligt Bloomberg.

”Tesla har helt klart tappat drivkraft, och att de inte introducerar en lågbudgetbil i 20 000-dollar klassen ser ut att hindra tillväxtmöjligheterna när konkurrenterna försöker komma ikapp”, säger Edward Moya, marknadsanalytiker på Oanda Corp till Bloomberg.

Tesla störtdök på börsen

Andra analytiker kan visserligen se att robotaxi är en stor del av Teslas höga värdering, men att det är oroande att företaget inte har fysiska produkter i sin pipeline.

Efter beskeden från Elon Musk och Tesla störtdök Tesla, och förra torsdagen tappade företaget motsvarande 940 miljarder kronor i värdering när aktien sjönk med nästan 12 procent. Vid New York-börsens stängning då var Tesla värd 849 dollar (knappt 7980 kronor), det lägsta sedan 14 oktober.

Teslas ekonomichef Zachary Kirkhorn varnade också för att högre kostnader hotar företagets marknadsledande marginaler.

”Vi ser också inflation och stigande råvarupriser, och vi väntar oss att det kommer att pressa våra kostnader”, säger han. ”Exakt hur det kommer att påverka våra bruttomarginaler är osäkert”.

ANNONS
ANNONS

Drog med sig andra EV-företag

Tesla drog till råga på allt med sig andra EV-startups i fallet. Rivian, Lucie Group och Fisker föll alla med 10 procent eller mer. Situationen för techbolagen är redan pressad på grund av stigande räntenivåer. De tre ovan nämnda företagen har förlorat över 13 miljarder dollar (cirka 122,3 miljarder kronor) i marknadsvärde.

Läs även: Storföretag har förlorat miljarder på krypto  [Dagens PS]