Teliaktien har släpat efter i börsutvecklingen sedan vd:n Allison Kirkby tillträdde för ett år sedan. ”Jag är förvånad att effek­ten är så väldigt svag”, säger Stefan Wård, analytiker på Pareto Securi­ties.

ANNONS

Sedan Allison Kirkby tog över som Telias vd i maj 2020 har bolagets aktie stigit med 17 procent på börsen, och handlas nu strax över 38 kronor.

Släpar efter

Enligt Di:s genomgång släpar bolaget efter andra stora europeiska teleoperatörer.

Samtidigt har aktien totalavkastat 20 pro­cent under återhämtningen sedan pandemin, medan avkastningsindex SIXRX är upp över 50 procent.

Det finns därmed en utbredd besvikelse över Teliaaktien som släpar efter.

”Det har varit ett tufft år där tillväxtaktier har gynnats under lång tid, och där Telia inte heller har kunnat hänga med i rotationen tillbaka mot värdeaktier. Man har egent­ligen så att säga missat bägge racen”, säger en anonym analytiker som följer Telia, till Di.

Inget avtryck 

Analytiker som pratat med Di förväntade sig sig en effekt på börsen som aldrig inträffade.

”Jag är förvånad att effek­ten är så väldigt svag. Hon är det bästa man hade kunnat hoppas på i termer av ledning, men det har inte satt något avtryck alls vilket är lite för­vånande,” säger Stefan Wård, analytiker på Pareto Securi­ties.

Han konstaterar vidare att ”marknaden inte är övertygad”.

ANNONS
ANNONS

Stefan Gauffin, som följer Telia för DNB:s räkning, håller med om att det borde varit en större vär­deökning med Allison Kirkby vid rodret.

”Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag sagt att aktien skulle stå norr om 40 kronor i dag.”

Läs mer: Rysarvarning på Telias TV4-köp – se grafen