Techaktier fortsätter rasa och experter målar upp en dyster bild framöver där sektorn kan gå ner ytterligare.

ANNONS

Det ser inte bra ut för techaktierna som är inne på sin senaste stora dipp, skriver Fortune.

Techaktier fortsätter att rasa

Nedgången är värre för investerares portföljer nu än nedgången som kom för två år sedan i början av pandemin. En sådan aktie är PayPal som stängde på drygt 103 dollar under fredagen, ned med 15 procent sedan pandemin startade, vilket även innebär att företaget har förlorat två tredjedelar av värderingen sedan förra året.

Även andra techjättar som Twitter och Netflix fortsätter sina ras. För Meta som tidigare var det sjätte största bolaget i världen med en värdering på över en biljon dollar stängde torsdagens handel med ett börsvärde på 565 miljarder dollar. Raset petade ner bolaget på elfte plats över de högst värderade bolagen i världen.

Raset fortsätter

Hur ser det då ut för techaktier framöver? Inget vidare menar Ben Carlson, en portföljsmanager på Ritholtz Wealth Management som säger att sektorn ofta drabbas av dessa ”boom and bust”-cykler ”eftersom innovation alltid orsakar bubblor”.

”Investerare bör inte anta att dessa aktier som rasar 50-80 procent snabbt kommer tillbaka till nya toppar”, säger han vidare.

För några dagar sedan sammanfattade Carlson läget över det senaste året i en tweet.

Där skriver han att hälften av aktierna i tekniktunga Nasdaq Composite har gått ner minst 30 procent och 40 procent har gått ner minst 40 procent. Ännu värre är att 35 procent har gått ner med minst 50 procent och 28 procent med minst 60 procent.

ANNONS
ANNONS

Även David Trainer, vd för Nashville-baserade investeringsanalysföretaget New Constructs, tror att nedgången för techsektorn kommer fortsätta.

”Med vissa teknikaktier som Meta Platforms, Twitter och Nvidia ser vi bara tidiga tecken på nedgång och det finns många fler baksidor framöver”, säger han.

Läs även: Största undervikten i techaktier sedan 2006 – är det köpläge? [Dagens PS]