Dagens PS

Metas börsvärde halverat efter värsta månaden någonsin

Mark-Zuckerberg
Mark Zuckerberg kämpar för att öka Metas börsvärde. (Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 18 feb. 2022Publicerad: 18 feb. 2022

Det amerikanska börsbolaget Meta faller ur topp 10-listan över bolag med högst börsvärde i hela världen, efter värsta månaden i bolagets historia. Nedgången sedan september förra året ligger på 513 miljarder dollar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Meta som tidigare var det sjätte största bolaget i världen med en värdering över en biljon dollar stängde torsdagens handel med ett börsvärde på 565 miljarder dollar. Detta placerar bolaget på elfte plats över de högst värderade bolagen i världen, rapporterar Bloomberg.

Kostsam affär

Metas Mark Zuckerbergs försök att byta inriktning på bolaget och fokusera på de uppslukande digitala upplevelser, har nu visat sig vara en kostsam affär för bolaget. Bytet har kostat Meta 500 miljarder i börsvärde sedan septembers topp.

Kostnadsökningar och minskande användartillväxt

Meta rapporterade en dyster rapport för några veckor sedan med stora kostnadsökningar och en stagnerad användartillväxt. Kursen har sedan förra årets toppnotering sjunkit med hela 46 procent.

Metas fall har öppnat dörrarna för andra amerikanska teknikbolag att plocka placeringar på listan. Tesla har tagit över Metas sjätte plats på listan med ett börsvärde på (906 miljarder dollar), precis bakom Amazon på en femte plats med ett börsvärde på (1,6 biljoner dollar).

Övriga storbolag på topp 10-listan är Warren Buffetts Berkshire Hathaways på en sjunde plats med ett börsvärde på (700 miljarder dollar) och chiptillverkare Nvidia på en åttonde plats med ett börsvärde på (600 miljarder dollar).

Stora utförsäljningar

De utförsäljningarna som skett i Metas aktie motsvarar börsvärdet för alla bolag, utom åtta stycken i det amerikanska börsindexet S&P 500.

Läs mer: Analys: Techjättar som Meta och Alphabet i ”solnedgångsfas

Läs mer: Mark Zuckerberg sålde Metaaktier nästan varje dag 2022

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS