Techprofilerna Nils Adalberth (Norrsken) och Hans Otterling (Northzone) storsatsar i Afrika. Den nya fonden Norrsken 22 har redan säkrat 110 miljoner dollar (drygt en miljard kronor) i finansiering, och målet är att dubbla beloppet.

ANNONS

Bland investerarna finns enligt Bloomberg 30 grundare av så kalla de enhörningar. Satsningen är gemensam för Northzone Ventures och Niklas Adalberths Norrsken.

”Det finns ganska många mindre riskkapitalfonder som kan stötta företag i de tidiga stadierna, men det fattas investerare som kan stötta större finansieringsrundor när företag ska växa”, säger Hans Otterling enligt Bloomberg.

Många kända finansnamn

Listan på kända finansnamn som backar satsningen fortsätter: Niklas Zennström, Skype, Jacob de Geer, iZettle, Carl Manneh, Mojang, Sebastian Knutsson, King Digital Entertainment och Willard Ahdritz, Kobalt Music Group.

Norrsken 22 ska rikta in sig på fintech-, edtech- och medtechsektorerna, och målet är toppkvartilutdelning.

”Afrika har en befolkning på 1,2 miljarder där 60 procent är under 25”, säger Niklas Adalberth i ett uttalande. ”Under nästa årtionde kommer den här digital-first-generationen förändra inte bara Afrikas utan hela världens framtid”.

ANNONS
ANNONS
Techprofiler bakom ny miljardfond
Niklas Adalberth är ett av namnen bakom Norrsken 22. Foto: TT

 

Adalberth är mest känd som en av Klarnas grundare. Han driver sedan 2016 Norrsken Foundation, som satsar på impact-bolag.

Mentorer bland enhörningsgrundare

Norrsken 22 ska ha kontor i Johannesburg och Kapstaden i Sydafrika, Lagos i Nigeria, Nairobi i Kenya, och Kairo i Egypten.

Fonden ska förvaltas av Lexi Novitske, grundare av Acuity Venture Partners i Nigeria, Natalie Kolbe, som tidigare var chef för globalt riskkapital hos Actis i Sydafrika, och Ngetha Waithaka från Kenya, som också hon kommer från Actis.

Förutom stöd från investeringsteamet ska portföljbolagen också kunna få kontakt med en av de 30 enhörningsgrundarna. De ska fungera som mentorer för de afrikanska startupföretagen.

ANNONS
ANNONS

Utöver stödet de får från investeringsteamet ska fondens portföljbolag även kunna komma i kontakt med en de 30 ”enhörnings-grundare” som investerat i fonden. Tanken är att de ska kunna agera mentorer till afrikanska startupbolag.

Läs även: Investerare flockas kring Norrskens nya impactfond [Dagens PS]

Läs även: Okänd svensk succé redan värd 13 miljarder [Dagens PS]