Dagens PS

Techjättarnas rabatt på el i Sverige: 420 miljoner

serverhall
IT-företagens serverhallar drar storea mängder el. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 30 aug. 2022

Datorhallar tillhörande Amazon och Facebook får fortfarande skatterabatt på sin el i Sverige. Det konstaterar Sveriges radio. Dessutom är deras elkonsumtionen mycket stor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera IT-jättar har energikrävande serverhallar placerade i Sverige. Hallarna drar ungefär 3 TWh el. Det motsvarar ungefär förbrukningen i hela Uppsala län.

När privatpersoner betalar 36 öre per Kwh får företagen som äger datahallarna betala 0,6 öre, enligt studien Datacenter i Sverige.

Sammantaget har det blivit 420 miljoner kronor i sådan skatterabatt för de stora techjättarna, enligt Skatteverkets siffror.

“Det kan ju faktiskt förhindra att andra industrier eller städerna har svårt att bygga ut för att elnätet är begränsat, säger Lars Nordström, professor på KTH till Sveriges Radio, om situationen.

Läs också:

Skattesats för datahallar under lupp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS