Dagens PS

Techbolagens aktier rasar på USA:s börser

techjättar
Det har varit svajigt för techjättarna på sistone men utsikterna är inte så dystra. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 30 sep. 2021Publicerad: 29 sep. 2021

De stora techbolagens aktier pekar neråt ner på amerikanska börser, och andra bolag dras med. Stigande räntenivåer är ett av skälen. Analytiker tror på en svalare börs framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Vi ser en stor nedgång som drivs på av de största bolagen på bred front, som går ner med alltifrån två procent till fem procent just nu”, säger Katie Stockton, grundare till Fairlead Strategies till CNBC.

Hon pekar på nedgångar för Apple, Amazon, Facebook, Nvidia och Microsoft. Eftersom dessa bolag är jättar på marknaden skakar det aktiemarknaden för teknik i sina grundvalar, menar Katie Stockton.

Stockton påpekar att de största techbolagens aktier, plus Tesla, utgör ungefär 25 procent av Standard & Poors 500-index.

“Håll ett öga på vad som händer omkring dem. Enbart deras avtryck i sig skapar problem. När de här aktierna går ner påverkar det marknaden i grunden. Folk litade på att Google och Microsoft aldrig går ner. Nu tvingas de inse hur det ligger till”

Sam Stowell är chefsstrateg på analysföretaget CFRA. Han räknar med att S&P 500 kan sjunka med 5-10 procent i genomsnitt de närmaste 200 dagarna. Det är hittills framför allt stora företag som har fallit i värde.

I tisdags hade medelvärdet efter de senaste 50 dagarna sjunkit, vilket ses som en negativ indikator. Den sektor som fortfarande klarade sig bra var energisektorn, som hade gått upp med 0,4 procent.

“Om de största bolagen börjar sjunka är det en signal om att alla andra är sårbara. Och eftersom det är de stora teknikföretagen som har gått ner med 2,5 procent ser det ut som att det kommer att gå ner ännu mer, särskilt med högre räntor, säger Stowall.

Teknikföretagen är känsliga för högre räntor eftersom deras tillväxtmöjligheter bedöms utifrån framtida kassaflöde.

ANNONS

Stovall tror emellertid inte att situationen kommer att utveckla sig till en björnmarknad, utan att aktierna helt enkelt kommer att stabilisera sig på lägre nivå.

Läs också:

Techaktier rasar i Kina – Hongkongbörsen ner 4,2 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS