Dagens PS

Techbolag rasar i Kina – Hongkongbörsen ner 4,2 procent

Hongkongbörsen
Tencent är ett av de bolag som faller stort i Kina. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 juli 2021Publicerad: 27 juli 2021

Hongkongbörsen föll för andra dagen rejält och stängde ner 4,2 procent, efter att ha hämtat upp något efter en kort dipp under minus fem procent. På två dagar är nu börsens Hang Seng-index ner över 8 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är landets techjättar som är draglok i fallet. Hongkong-listade aktier från kinesiska techjätten Tencent föll 8,98 procent. E-handelsjätten Alibaba dök 6,35 procent och Meituan föll hela 17,66 procent. Hang Seng-techindex föll 10 procent under tisdagen.

Börsoron kommer efter nya regleringar från de kinesiska myndigheterna och rädsla för ännu fler. Under måndagen släppte Kinas antitrustregulator en uppsättning riktlinjer för plattformar för leverans av livsmedel som inkluderade att betala leveranspersonal åtminstone den lokala minimilönen – en åtgärd som kan skada vinsten för företag som Meituan och Alibabas Ele.me, enligt CNBC. 

De kinesiska börserna på fastlandet har också tappat rejält de senaste dagarna. Under tisdagen föll Shanghai Composite med 2,49 procent och Shenzen Component med 3,67 procent.

Fallet slår också igenom på den kinesiska valutan yuan. Bloomberg härleder det till en fruktan att utländska investerare ska fly den kinesiska marknaden.

“Även om vi inte kan verifiera om det är sant eller inte, fruktar marknaden att utländskt kapital kommer att strömma ut från den kinesiska aktiemarknaden och obligationsmarknaden i stor skala, så känslan skadas allvarligt”, säger Li Kunkun, trader på Guoyuan Securities Co.

Läs mer: Efter handelskriget – nu rekordhandel mellan USA och Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS