Både Google och Microsoft och andra stora bolag har aviserat nedskärningar i början av året. Och med nedgången kommer ett oväntat orosmoln på horisonten: Aktivisternas miljardinvesteringar i de rekordbilliga tech-aktierna.

ANNONS

Aktivisterna är otroligt obekväma aktieägare. Och storbolaget Salesforce som bland annat ligger bakom digitala verktyget Slack, är de senaste att utsättas.

”En mardröm”

Svenska Dagbladet beskriver dem som en mardröm. Tech-bolagens nya ägare när aktierna är rekordbilliga och som dyker upp som en gräshoppssvärm – aktivistfonderna.

Elliot Management och Starboard Value är fondbolag med miljarder i storbolag när tillfälle ges. Och Salesforce har tappat 30 procent av sitt aktievärde på ett enda år.

Om aktivistfonderna tar över Salesforce kan det vara flera techbolag som står på tur, spår Svenska Dagbladet. Tunga poster eller hela styrelser kan bytas ut.

Spotify går dåligt

Även Spotify säger upp hundratals, vilket Dagens PS skrivit om tidigare, men eftersom Microsoft, Spotify och Google har en ägarstruktur med A- och B-aktier där minoritetsägarna fortfarande kontrollerar majoriteten av rösterna i bolaget, är de skyddade mot aktivisterna.

Salesforce i knipa

Men så är det inte på Salesforce. Där har alla aktier lika rösträtt. Och det kan stå de nuvarande ägarna dyrt i form av inflytande.

Aktivist-aktieägare är de som köper in sig i bolag med avsikt att ta platser i styrelser eller att ta andra viktiga poster. Aktivistfonder kan också köpa in sig i företag för att göra sin röst hörd i någon särskild fråga. Aktivistfonder finns i många olika storlekar och genom att kontrollera flera företag får man ett större inflytande över vad ”marknaden” som helhet fattar för strategiska beslut.

Läs mer om aktier inom tech:

60 000 anställda inom tech-branchen uppsagda [Dagens PS]

Tech-slakten fortsätter i början av året [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

10 hyllade tech-aktier [Dagens PS]

Spotify säger upp personal [Dagens PS]

Salesforce säger upp personal [Dagens PS]