Under söndagen anlände en ny amerikansk delegation till Taiwan i ännu ett kontroversiellt besök. Mötet ska bland annat handla om handel och investeringar.

ANNONS

Det nya mötet – där delegationen som består av fem personer ska diskutera relationerna mellan USA och Taiwan – kommer tolv dagar efter att det amerikanska parlamentets talman Nancy Pelosi besökte Taiwan vilket fick Kina att se rött.

Delegationen leds av den demokratiske senatorn Ed Markey från Massachusetts och kommer träffa Taiwans president Tsai Ing-wen under måndagen, berättar Reuters.

USA står bakom Taiwan genom besök

Taiwan ser besöket som att USA nu åter igen backar upp ön.

”Särskilt i en tid när Kina ökar spänningarna i Taiwansundet och regionen med militära övningar, visar Markey som leder delegationen för att besöka Taiwan än en gång den amerikanska kongressens fasta stöd för Taiwan”, lät ett uttalande.

Kina å sin sida, väntade dock inte med kritiken där Kinas ambassad i Washington uppgav att besöket innebär ”att USA åter igen inte vill se stabilitet över Taiwansundet och inte sparar på några ansträngningar för att väcka konfrontation mellan de två sidorna och blanda sig i Kinas inre angelägenheter.”

Ska utveckla samarbetet

Vita huset skakade av sig kritiken och sa att USA har rest till Taiwan i årtionden och kommer fortsätta att göra det. Delegationen kommer träffa politiker och medlemmar ur den privata sektorn för att diskutera säkerheten i området och utöka det ekonomiska samarbetet, inklusive investeringar i halvledare.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt fortsätter Kina att spänna sina militära muskler som svar på tal, där elva kinesiska militärflygplan befann sig på Taiwans territorium på söndagen, enligt Taiwans försvarsministerium.

Läs även: Flygspanarsajt lamslogs av Pelosis resa till Taiwan [Dagens PS]