ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Sydkorea varnar för kris: "Mest skuldsatta i världen"

Uppdaterad: 29 juli 2022Publicerad: 29 juli 2022
Sydkorea
Luften har gått ur Sydkoreas fastighetsmarknad. (Foto: TT)

Vad händer när världens mest skuldsatta befolkning drabbas av en fastighetsmarknad som luften gör ur? Svaret kommer i Sydkorea där fastighetspriserna störtdyker.

ANNONS
ANNONS

Sydkoreas fastighetsmarknad har gått från rykande het till krisläge.

Nu ökar pressen på alla som äger fastigheter och lägenheter – och till saken hör att sydkoreanerna redan tillhör världens mest skuldsatta grupper.

Lägenhetspriserna i Seoul hade förra veckan sin kraftigaste nedgång på 26 månader och antalet försäljningar sjönk med 73 procent jämfört med juni förra året, rapporterar Reuters.

Oroliga för finanskris

Hela marknaden står nu inför ett stort test där lånekostnaderna stiger, det blir svårare att sälja och man redan flaggat för högre amorteringar av huslån.

Det är dessutom så att tre fjärdedelar av de sydkoreanska hushållens förmögenhet är knuten till lägenheter och fastigheter och det stora molnet gör politiker och allmänhet oroliga för en kommande finansiell kris.

Tillsynsmyndigheter befarar nu att antalet låntagare som inte kommer att klara sina lån ökar med en halv miljon om bolåneräntan stiger från nuvarande 5–6 procent till 7 procent.

ANNONS
ANNONS

Tvärnit för tillväxten

Dessutom står tjänster och råvaror från bygginvesteringar för cirka 15 procent av den ekonomiska aktiviteten i Sydkorea och en nedgång på fastighetsmarknaden blir därför en stor smäll och tvärnit för tillväxten.

“Sydkoreas finansiella system är ett av de mest sårbara i världen för räntehöjningar, eftersom skuldökningen under pandemin har varit en av de högsta”, säger Seo Young-soo, analytiker hos Kiwoom Securities.

Bank of Korea har höjt räntorna med 1,75 procentenheter sedan augusti förra året och gjorde en kraftig höjning tidigare denna månad.
Styrräntan tros nå en topp på 2,5 procent mot 2,25 just nu, vilket kommer att pressa skuldsatta familjer ytterligare.

Lockats att skuldsätta sig

Under de senaste fem åren har huspriserna i Seoul mer än fördubblats och många har lockats att skuldsätta sig över rimlig nivå.
Sydkorea har också en av världens högsta nivåer på hushållens skulder i förhållande till BNP, 104,3 procent första kvartalet, enligt statistik från Institute of International Finance.

En annan talande siffra är att hushållens skuld i förhållande till disponibel inkomst nådde 206 procent i slutet av 2021.

Nu försöker myndigheter mildra effekterna av hushållens skuldsättning genom att bland annat erbjuda en möjlighet att skriva om lånen till lån me fast ränta.

“Vi kommer att förbättra strukturen för hushållens skulder på ett snabbt sätt”, sade finansminister Choo Kyung-ho tidigare i veckan.

Läs även: Ständigt denna covid-19 – nu är Sydkorea på tur

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS