Aktiemarknadens fokus är av förståeliga skäl på Ukraina och inflationen. Men det finns tyvärr en annan oroshärd som fortfarande inte är släckt. Nämligen covid-19.

ANNONS

Det verkar som vi aldrig kan sätta punkt för denna pandemi som nu varat över två år. Efter första vågen kom det en andra, och en tredje våg.

Sedan skedde det mutationer och världen fick bekanta sig med namnet omikron. Och när västvärlden börjar släppa på alla restriktioner och alla kurvor ser bra ut, ja då sticker kurvorna åt fel håll i Asien och framför allt Sydkorea.

Sydkoreas smittotal går i taket

Enligt statistik från Johns Hopkins University Home | Johns Hopkins University (jhu.edu) har nu smittotalen i Sydkorea blivit mycket höga igen (grön kurva).

Det är hemmaplan för bland annat teknologijätten Samsung och där tillverkas som bekant mycket elektronik.

Om inteSydkorea får bukt med smittokurvan kommer det med all sannolikhet att påverka utbudet av elektronikkomponenter likväl som halvledare till västvärlden.

Kraftigt ökande smittkurva i Sydkorea

Bill Gates varnar igen

I HongKong, som inte är inkluderat i diagrammet ovan, har också smittan brutit ut på nytt. Där ska hela befolkningen på 7,5 miljoner testas och vaccineras på nytt.

ANNONS
ANNONS

Som salt i såren var microsoftgrundaren och numera hälsofilantropen Bill Gates, som redan 2015 varnade för en förestående pandemi, ute i media häromdagen och varnade för att ett nytt virus lär komma snart.

Tack för det.

Relaterade artiklar:

Sveriges hantering av covid i världstopp. Dagens PS