Swedbank varnar för en skakig börssommar i år i sin nya investeringsstrategi. De viktar om sin investeringsportfölj där aktier på Stockholmsbörsen går från övervikt till neutral. 

ANNONS

Stockholmsbörsen är upp 17 procent hittills i år. Men Swedbank tror att den heta trenden kommer att mattas av och att mer turbulens väntar i sommar. Det rapporterar TT Nyhetsbyrån (länk till SvD).

”Vi står dock inför en sommar som sannolikt kan bli lite mer turbulent än inledningen på året och vi minskar därför risken i portföljen något. Ekonomin och de finansiella marknaderna har under en lång tid dopats av gigantiska penning- och finanspolitiska stimulanser. De har varit avgörande för återhämtningen och ekonomin är fortfarande helt beroende av dem”, skriver bankens aktiestrateg Mattias Isakson i rapporten.

”Rädsla för minskade stimulanser och inflationsoro kan få aktiemarknaderna att bli mer skakiga under sommaren. Men det är för tidigt att blåsa av uppgången på aktiemarknaden ur ett lite längre perspektiv. De grundläggande faktorerna för fortsatt optimism på aktiemarknaden finns fortsatt där”

”Trött men inte slut”

Rapporten har fått rubriken ”Trött men inte slut.” Aktiemarknaden går historiskt svagare under sommarhalvåret. Swedbank ser också en svängig inflation och en viss utmattningstendens på Stockholmsbörsen som tungt vägande faktorer, enligt TT.

Det gäller dock bara på kort sikt, banken har fortfarande en grundläggande optimism till aktiemarknaden.

”Det grundläggande för fortsatt optimism; återhämtning, vinsttillväxt och låga räntor finns dock kvar och vi anser att det är för tidigt att blåsa av uppgången på aktiemarknaden ur ett lite länge perspektiv.”

Satsar på Europa

Men just nu tror de alltså inte att Stockholmsbörsen är det hetaste stället att ha pengarna. Banken satsar i stället på börssommar i Europa.

ANNONS
ANNONS

”Utvecklingen går i rätt riktning och där ett stort inslag av cykliska aktier bör kunna gynna de europeiska börserna, dessutom med stöd av en lägre värdering”, skriver bankens aktiestrateg Mattias Isakson.

Läs mer: Sex år sedan räntan sänktes i Swedbank