Det är sex år sedan Swedbank sänkte den rörliga boräntan och banken har inga avsikter att göra någon räntesänkning i närtid.

annons
annons

Enligt Svenska Dagbladet är det så långt tillbaka i tiden som i juni 2015 som Swedbank senast sänkte den rörliga boräntan.

Men trots att storbanken tappar på bolånemarknaden deklarerade Swedbanks vd Jens Henriksson i samband med veckans resultatrapport att inga billigare bolån är att vänta i jakten på nya bolånekunder.

Swedbank utsätts samtidigt från hård konkurrens från uppstickare på den allt tuffare bolånemarknaden och många kunder väljer just dessa nischbanker framför exempelvis Swedbank.

De lägre bolåneräntorna lockar inte oväntat.

”Vi har märkt av en stor skillnad sedan i höstas och nu under våren är det fortsatt väldigt högt tryck. Vi skulle kunna ta emot ännu fler nya kunder än vi gör, det är en kapacitetsfråga”, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank, till Svenska Dagbladet.

Swedbank har knappt en tiondel av de nya bolånen som tas och måste fördubbla sin nyutlåning till 18 procent från dagens 9 procent för att komma i nivå med marknadsandelen.

Swedbankchefen Jens Henriksson anser att banken ”ligger rätt i pris” för sina bolån, däremot tar det för lång tid i dag för kunderna att få sina pengar efter bolånelöftet, menar han.

ANNONS
ANNONS

Bedömare som SvD pratat med tror att Swedbank får svårt att attrahera nya bolånekunder i den hårdnande konkurrensen, och förklarar varför.

Läs hela SvD-artikeln.