Dagens PS

Swedbank ändrar fokusportfölj – Embracer in, Stora Enso ut

Swedbank
Trots att inflationen nu har toppat i Sverige väntas Riksbanken fortsätta höja räntan till i sommar, skriver Swedbank i sin konjunkturprognos. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 14 dec. 2021Publicerad: 14 dec. 2021

När Swedbank ändrar i fokusportföljen åker Stora Enso ut. I stället tar man in Embracer, och ökar innehavet i Assa Abloy och Sandvik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Drivet av en fortsatt återhämtning i ekonomin, i kombination med låga räntor och stora stimulanser, ser vi att en strukturellt gynnsam miljö för risktillgångar alltjämt råder. Med vår vy om en sekventiell återhämtning i ekonomin förordas nu också en relativt hög andel industrirelaterade bolag i fokusportföljen. Vi förordar också bolag som gynnas av att samhället i takt med vaccineringen mot covid-19 successivt återöppnas”, skriver Swedbank.

Långsiktigt bra investering

Embracers aktie är sedan årsskiftet ned lite drygt fyra procent, och jämför man med årshögsta i maj hela 30 procent.

Swedbanks Aktiellt anser dock att Embracer långsiktigt är en bra investering tack vare företagets väldiversifierade och starka intäktstillväxt. Man bedömer att tillväxten förväntas vara 39 procent årligen fram till 2024, och det som främst kommer att driva aktien är värderingsåterhämtning. Nedgången under året knyts till spelsektorns generella nedgång snarare än till företaget i sig.

Majoriteten av Embracers intäkter, 75 procent, kommer från spelverksamheten. Företaget står bakom spel som till exempel Darksiders och Saints Row, och har Europa och Nordamerika som största marknader.

Inte beroende av enskilda titlar

Enligt Swedbanks analys står inget enskilt spel för mer än tio procent av försäljningen, så företaget är inte beroende av enskilda titlar. Att två av Embracers AAA-spel försenats är inget problem, anser man. Det är viktigare att spelen får ett bra mottagande när de väl släpps än att lanseringen kommer som utannonserat.

Embracer har också en stark förvärvsdriven tillväxt, och bra kassa för att fortsätta den strategin. Under de senaste fyra åren har man genomfört fler än 50 förvärv, och det ser ut att kunna fortsätta i den takten.

ANNONS

“Nettokassan är nu nämligen hela 7,1 miljarder kronor och inklusive kreditfaciliteter har bolaget ett förvärvsutrymme om totalt 16,2 miljarder kronor”, skriver Swedbanks analytiker.

Swedbanks analytiker ger köprekommendation med riktkursen 135 kronor.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS