I dag har Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll till Nato skrivits under i Bryssel, nu kan Natos 30 medlemsländer ratificera medlemsansökningarna.

ANNONS

Utrikesminister Ann Linde (S) och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto är i Bryssel där de höll en presskonferens tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter att de 30 Natoländernas ambassadörer hade undertecknat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll som gör länderna till blivande Natomedlemmar, det skriver SVT.

”Det här är en historisk dag”, sade Jens Stoltenberg, när presskonfernesen inleddes, skriver Dagens Nyheter.

Han, Ann Linde och Pekka Haavisto kunde ställa upp för fotografering redan efter klockan 10:00 i dag, så hade alla 30 Natoländers ambassadörer undertecknat anslutningsprotokollen, skriver SVT.

Anslutningsprocessen kan påbörjas

Undertecknandet gör att anslutningsprocessen kan påbörjas, då ska alla Natoländer godkänna anslutningen i sina respektive parlament. När det är gjort kan anslutningsprotokollen arkiveras i Washington och Sverige och Finland blir medlemmar i Nato.

Länder i Norden och Baltikum väntas tävla om vem som först ratificerar de nya medlemskapen, men frågan om hur Turkiet kommer göra kvarstår, trots att en uppgörelse nåddes förra veckan vid Natotoppmötet i Madrid.

Oklart hur Turkiet gör

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu sade i en intervju med turkiska tv-kanalen NTV, enligt regeringsorganet Daily Sabah, att om dokumentet med överenskommelser om vapenexport och utlämningar inte följs kommer Turkiet inte ta in Sverige och Finland i Nato, det skriver SVT.

På Pressträffen efter undertecknandet sade Jens Stoltenberg att Sverige och Finland kommer vara starka bidrag till Nato.

Utrikesministrarnas kommentarer

”Finland och Sveriges medlemsskap kommer inte bara bidra till vår egen säkerhet, utan till säkerheten för hela alliansen”, sade Pekka Haavisto, skriver DN.

ANNONS
ANNONS

”Vi har just tagit del av ett historiskt skeende, när Sverige och Finland får status som invitees. Det är ett viktigt steg i processen mot ett fullvärdigt medlemskap”, sade Ann Linde, skriver DN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: EXTRA: Turkiet säger ja till Sverige i Nato [Dagens PS]