ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Svenskarna 500 miljarder rikare på börsen

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
miljarder
SEB:s privatekonom Américo Fernández. (Foto: SEB)

Hushållens samlade aktieförmögenhet har stigit med nästan 500 miljarder i första kvartalet i spåren av börsmedvinden, men det finns en hake.

ANNONS
ANNONS

SEB konstaterar att samtidigt som de svenska hushållen blivit nästan 500 miljarder på sina aktier under första kvartalet, så har kontosparandet sjunkit drastiskt.

“Det är dels en effekt av att riskaptiten börjat återvända till förmån för fond- och aktiesparande, och dels en effekt av att hushållen parerar högre levnadskostnader”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Hushållens nettoförmögenhet ökade under det första kvartalet med 182 miljarder kronor (+0,9 procent) och uppgick vid utgången av kvartalet till 21 418 miljarder kronor, skriver banken.

Värdet på hushållens bruttoförmögenhet steg med 186 miljarder kronor till 26 639 miljarder kronor. Uppgången drevs av ökade aktietillgångar (+4,9 procent) och räntetillgångar (+0,6 procent) medan fastighetstillgångarna minskade (-2,5 procent).

Hushållens skuldkvot sjunker

Hushållens nysparande uppgick till 102 miljarder kronor, vilket innebär att hushållen sparat drygt 413 miljarder kronor de senaste 12 månaderna.

Under första kvartalet i år minskade hushållens skuldkvot som en följd av utvecklingen ovan, men det höga ränteläget slog tillbaka mot hushållens räntekvot, framgår det av SEB:s sparbarometer för Q1 2023, enligt pressmeddelandet.

Skuldökningstakten bland svenskarna var den lägsta under sparbarometerns historia då hushållens skulder ökade med 4 miljarder kronor under det aktuella kvartalet.

Skuldökningstakten ökade med 0,1 procent, vilket kan jämföras med en genomsnittlig ökningstakt på 1,4 procent de senaste tio åren.

“Riksbankens räntehöjningar gräver allt djupare hål i hushållens plånböcker. Räntekvoten har under de senaste 12 månaderna gått från 3,6 till 6,2 procent. Det har lett till en rejäl avmattning på bostadsmarknaden men också satt sina tydliga spår i hushållens vilja och möjlighet att belåna sig”, säger SEB:s privatekonom.

Läs även: Kunderna flyr storbanker för lägre ränta

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här