Den svenska inflationen steg mer än förväntningarna i december. KPIF steg med 4,1 procent på årsbasis, förväntningarna låg på 4,0 procent enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

ANNONS

Svenska Dagbladet rapporterar att inflationen är den högsta sedan 1993. Jämfört med november lyfte KPIF med 1,3 procent, väntat var 1,2 procent.

I november låg inflationstakten på 3,6 procent medan ökningen jämfört med månaden före var 0,5 procent.

”Elpriserna ökade i december. Det var den högsta månadsförändringen för priserna på el som uppmätts under 2000-talet”, skriver Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Olle Holmgren, ekonom och inflationsexpert på SEB säger dock till SvD att han inte tror att det kommer leda till att Riksbanken höjer räntan, så som Federal Reserve i USA ser ut att göra inom kort.

”De tittar mer på exklusive energi-siffran. Men räntan kan vara på väg uppåt och flera centralbanker har talat om att höja den, men jag tror inte att Riksbanken gör en jättestor förändring av sina bedömningar i februari-rapporten”, säger han till SvD.

ANNONS
ANNONS

SCB rapporterar också att skatterna från privatpersoner ökade med tre miljarder kronor mellan deklarationsår 2020 och 2021. Däremot minskade den slutliga skatten med 1 miljard från juridiska personer.

Läs även: USA:s inflation högsta sedan 1982 – nu 7 procent [Dagens PS]