Dagens PS

Svenska bankerna blev 37 miljarder rikare

banker
Bankfesten är inte slut, tvärtom kan de fortsätta "njuta", bedömer experterna. På bilden syns Handelsbankens vd Carina Åkerström. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 juli 2023Publicerad: 05 juli 2023

I första kvartalet tjänade de svenska storbankerna nära på 37 miljarder kronor och vinsterna väntas ha fortsatt strömma in i Q2.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bankerna redovisar snart sina resultat för årets andra kvartal med början Nordea (17 juli), SEB och Swedbank (18 juli) och slutligen Handelsbanken (19 juli).

Förväntan är att storbankerna fortsätter generera rekordvinster. Under årets första kvartal drog de fyra bankerna in nästan 37 miljarder kronor efter skatt, konstaterar Svenska Dagbladet.

Expert: Bankerna kan fortsätta njuta

“Storbankernas resultat kommer bli lika starka som för första kvartalet, de lever i de bästa av världar”, säger Martin Guri, nordisk strategichef på Kepler Cheuvreux, till tidningen.

Stigande räntor är jackpot för bankerna, som tjänar mest pengar på räntenettot, det vill säga skillnaden mellan vad bankerna betalar i ränta på sin inlåning (typ sparkonton) och utlåning (exempelvis bostadslån).

“Det är bara för bankerna att sätta sig ned och njuta”, säger Martin Guri till SvD.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att bankfesten, sett till räntenettot, snart kan vara över.

Hon tror att räntetoppen från Riksbanken är nära, säger hon i artikeln.

Det synar proffsen i bankrapporterna

För bankerna är det dock win-win om ränta nu även betalas på lönekonton, vilket både Swedbank och Handelsbanken infört (0,25 procent).

Det som experterna kikar på i kommande bankrapporter är, framgår det, exponeringen mot den krisande fastighetssektorn, storleken på kreditförlusterna vid en lågkonjunktur, men också på “hur välkapitaliserade de är och hur stora utdelningarna blir”, framhåller Danske Banks bankanalytiker Andreas Håkansson i SvD.

Läs även: Det stora hotet mot svenska storbankerna

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS