ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Svensk vapenindustri "går på absolut max"

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
vapenindustri
Sverige och Saab ser ut att få sälja fler JAS 39 Gripen. (Foto: TT)

Efterfrågan har ökat dramatiskt, det är säljarens marknad och svensk vapenindustri går på absolut max. Så kan man sammanfatta läget mitt i 2023.

ANNONS
ANNONS

Saab har kommit ett stort steg närmare att sälja Jas 39 Gripen efter att i helgen ha skrivit ett försvarsavtal med Filippinerna, rapporterar SvD.

Vid en stor försvarskonferens i Singapore skrev försvarsminister Pål Jonsson under samarbetsavtalet.

Avtalet innebär att de mellanstatliga relationerna nu finns för att smidigt kunna inleda en vapenexport från Sverige.

”För Saab ser det rätt bra ut”, säger Siemon Wezeman, senior forskare på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

”Så länge USA inte kommer med ett erbjudande som är för bra för att motstå”, tillägger han.

Stoppades då

Det här är en stark kontrast till situationen så sent som oktober 2021, drygt halvannat år sedan.

Då stoppade Sveriges myndighet för vapenexport, ISP, en potentiell försäljning till Filippinerna på grund av landets demokratiska brister och brott mot mänskliga rättigheter.

Men sedan Ferdinand Marcos Jr valdes till ny president har ISP ändrat sin bedömning och gett klartecken för svensk export.

”Det finns klara indikationer på att Filippinerna har ändrats, säger Wezeman. ”Men så är det också världen som har ändrats”.

ANNONS
ANNONS

På USA:s sida

Att Marcos tydligt ställt sig på USA:s sida spelar också stor roll idag, när västvärlden samlats i motstånd mot rysk och kinesisk expansion, säger Michael Raska, lektor i Östasiens försvar och säkerhet på universitetet RSIS i Singapore.

”Filippinerna ligger i korsningen där stormaktsintressen kolliderar, precis intill Taiwan och Sydkinesiska havet. Därför ser vi alltmer upprustning och samarbete”.

Filippinerna har velat köpa ett nytt stridsjetplan i nästan 30 år.

”Jag skulle jämföra Filippinernas behov av stridsjet med vårt behov av vaccin under pandemin”, menar försvarsskribenten Miguel Miranda i Filippinernas huvudstad Manila.

”Behovet är akut och inget vi kan backa från. En skvadron stridsjet skulle ha noll stridsförmåga, men den skulle öka vår underrättelseförmåga och synlighet”.

Intensiva kontakter

Sedan ISP gav klartecken i november har de svenska kontakterna med Filippinerna varit intensiva.

Bland annat har två generaler flugits till Sverige och fått provflyga Gripen. Dessutom träffade statsminister Ulf Kristersson president Marcos i anslutning till ett EU-möte i december och nyligen besökte utrikeshandelsminister Johan Forssell Manila.

Det här sker under en intensiv tid för världens vapenindustrier, allt i skenet av kriget i Ukraina.

Svenska företag tillhör de som ökat takten – och tagit hem nya ordrar. BAE Hägglund säljer 243 stridsfordon till Tjeckien och 227 bandvagnar till Tyskland.

BAE Systems Bofors har sålt 14 Archer artillerisystem till Storbritannien för att ersätta vapen som skickats till Ukraina, och fått stora beställningar på ammunition från Sverige och Finland.

Ökat 50 procent

Martin Lundmark, lektor på Försvarshögskolan, konstaterar att produktionen ökat med 50 procent.

”Efterfrågan har ändrats dramatiskt. Fler länder vill köpa, beslutsamheten är högre och tålamodet lägre för långa väntetider. Företagen tar lite mer risker nu för att på fem års sikt sälja mer”.

Hos Saab upplever man att man har såväl politiker som civilsamhälle och investerare bakom sig.

”Vi ser exempelvis ett markant ökat intresse bland investerare som nu har insett att samhällens och människors säkerhet är en förutsättning för övrig hållbarhet, och därmed att försvarsbolag kan vara en hållbar investering”, säger presschefen Mattias Rådström.

”Betyder mycket”

Om Filippinerna köper Gripen blir man det andra sydostasiatiska landet att göra det efter Thailand.

En order på tolv flygplan skulle betyda ”väldigt mycket”, säger Mattias Rådström på det Saab som har fler affärer på gång även i andra delar av världen.

”Det är säljarens marknad just nu”, säger Martin Lundmark på Försvarshögskolan. ”Svensk vapenindustri går på absolut max”.

Läs även: JAS 39 Gripen eller F-16 till Ukraina?

Läs även: Brasiliens försvarsminister: Behov av fler Gripen-plan  

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här