”Flera rejäla örfilar hotar Göran Perssons Swedbank”, skriver SvD Näringsliv och redogör hur höga böterna kan bli kölvattnet av penningtvättshärvan i Baltikum. Enligt tidningen, som hänvisar till nya beräknar, kan Swedbank åka på upp till 6 miljarder kronor och eventuellt något mer än så i sanktionsböter.

ANNONS

På torsdag håller Finansinspektionen ett extrainsatt styrelsemöte och en första dom väntas då mot Swedbank, som enligt SvD kan bli ”ett dråpslag” för banken.

”Maxbeloppet stannar inte vid fyra miljarder kronor, som många tidigare trott. Det kan bli sex eller till och med sex och en halv miljarder kronor för Swedbank”, bekräftar en källa på finansmarknaden med insyn i FI:s arbetssätt för tidningen.

Räknar med att storbanken fälls

Samma bedömning gör flera experter som tidningen haft kontakt med. Många utgår från att Swedbank fälls av FI.

”Av det jag tagit del av via medierna så skulle jag bli förvånad om detta inte slutar i sanktioner mot Swedbank”, säger Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, i artikeln.

Den 26 mars har Swedbank bolagsstämma, förutsatt att inte coronaviruset sätter stopp för den, och enligt SvD har enskilda aktieägare då möjlighet att sätta såväl ordförande Göran Persson som Swedbanks vd Jens Henriksson under press om både kursras och utebliven utdelning, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Som Dagens PS tidigare har berättat räknar Aktiespararna med att Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen åtalas i penningtvättshärvan.