ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Svängig dag för SBB – aktien gick upp och ned

Uppdaterad: 23 feb. 2023Publicerad: 23 feb. 2023
sbb
Torsdagen var en enda lång berg-och-dalbana för SBB (Foto: Pixabay).

Djupt ner och sedan upp flera procentenheter – det var en svängig dag på börsen för fastighetsbolaget SBB. Här är dagens alla snackisar.

ANNONS
ANNONS

På torsdagen bröt Stockholmsbörsen den dystra röda vågen – både OMXSPI och OMXS30 steg 0,2 procent när börsen stängde för dagen.

SBB:s berg-och-dalbana

Den största snackisen under dagen var annars SBB:s märkliga berg-och-dalbana.

När Stockholmsbörsen öppnade på torsdagen stärktes SBB tydligt för att sedan falla brant i eftermiddagshandeln – och sedan hämta sig igen. Därefter sänkte Carnegie riktkursen för fastighetsbolagets aktie från 22 kronor till 18 kronor. Investmentbanken upprepar behåll. Det rapporterar Dagens Industri. 

I sin rapport för det fjärde kvartalet, som presenterades under dagen, redovisade byggkoncernen en storförlust på 8,8 miljarder kronor.  Rapporten innehöll också information om att styrelsen ville höja utdelningen med 9 procent till 1,44 kronor, samt börsnotera dotterbolaget Sveafastigheter.

SBB stängde på den lägsta kursen i år, minus 5,64 procent.

ANNONS
ANNONS

Torsdagens toppar och dalar

En bättre dag hade specialistläkemedelsbolaget Calliditas, som rusade över 16,5 procent efter sin kvartalsrapport, efter att ha svängt kraftigt på börsen det senaste året. Bolaget gjorde en tvärvändning från jämförelsekvartalet, då man hade en rörelseförlust på 222 miljoner kronor – nu kunde Calliditas rapportera en vinst på cirka 33 miljoner kronor.

Det var en trist torsdag för forskningsbolaget Cantargia som, efter att ha stigit med 108 procent sedan årsskiftet, rasade 16,5 procent till en kurs på 6 kronor. Under dagen lämnade bolaget sin rapport för fjärde kvartalet och kunde rapportera en rörelseförlust på 89,7 miljoner kronor. Så sent som under gårdagen handlades aktien upp med över 52 procent sedan Nordea inlett bevakning av bolaget med köpstämpel och riktkurs 14 kronor. Det rapporterar Dagens Industri. 

Läs även: Se upp – 44 år sedan marknaden varit så riskvillig

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här