Dagens PS

Svag 2024-start för svenska aktier – ett land i överlägsen ledning

Svenska storbolagsindexet OMX30 är visserligen på plus men har haft en svag start på året jämfört med några av världens andra stora börsindex (Jessica Gow/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 05 mars 2024Publicerad: 05 mars 2024

Svenska storbolags-indexet OMX30 har visserligen lyckats ta sig till plussidan senaste veckorna. Men det är fortfarande en bra bit efter världens andra börser visar en ny sammanställning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Två av årets 12 börsmånader har nu passerat och snart är det första kvartalet avklarat.

Bara Finland är sämre

OMX30, indexet med Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag, var länge efter årsskiftet i negativt territorium. I mitten av februari, efter en överlag stark rapportperiod för storbolagen, så började indexet dock att handlas med gröna siffror och i skrivande stund är det upp knappt 2 procent för året.

En acceptabel avkastning kan tyckas men i en internationell jämförelse som nätmäklaren IG-market har låtit göra med andra storbolagsindex på större marknader och övriga Norden så har den svenska börsens storbolag handlats direkt svagt.

Bara ett av de jämförbara indexen har presterat sämre: finländska OMXH25 som är ned knappt 2 procent för året.

Finland är också den enda börsen i jämförelsen som ligger på minus så här långt 2024.

ANNONS

Senaste nytt

Indexet slagit 35 år gammalt rekord

Ovanför sig i listan har Sverige exempelvis danska, franska och tyska storbolagsindexen som alla är upp en bit över 5 procent sedan årsskiftet.

ANNONS

Även Kina, vars börser gått svagt under flera år, har i inledningen av 2024 lyckats prestera bättre än Sverige om man ser till indexet CSI300.

Vilka börser är i topp då?

Ja börsrusningarna i Nvidia och de andra amerikanska tech-bolagen har fått USA-indexen att lyfta ordentligt precis som 2023. Nasdaq 100 och SP500 är båda upp runt 8 procent.

I topp är dock självklart Japan som under inledningen av 2024 efter 35 år äntligen slagit sitt gamla börsrekord från 1989 som Dagens PS rapporterat om. MSCI Japan är upp hela 16 procent.

Hela sammanställningen går att ta del av här.

Läs mer:

Här är bästa och sämsta sektorerna i år på börsen hittills

Här är Europas “magnificent 7” – en svensk aktie på listan

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS