Det är inte en recession utan en ”krigs-cession” som hotar den globala ekonomin, enligt ett toppstrateg. Det rapporterar CNBC.

ANNONS

”I en normal lågkonjunktur går produktionen och efterfrågan ner, inflationen går ner. I den här typen av lågkonjunktur, en ”krigs-cession”, har du faktiskt produktion som faller samtidigt som kostnaderna och inflationen stiger”, säger David Roche, ordförande för independent strategy, i en intervju med CNBC:s ”Squawk Box Europe”.

Utsikterna för snabba fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina bedömer han som utsiktslösa.

För Putin är det inte aktuellt med ett tillbakadragande från Ukraina annat än vid en seger i kriget.

Räknar med kvarstående sanktioner

Det är mot bakgrund av det här som David Roche talar om en krigs-cession, även om en recession också är att vänta inledningsvis på grund av den geopolitiska oron som Ukrainakriget medför.

Sanktionerna kommer att kvarstå mot Ryssland även om kriget upphör och det enda som kan ändra på det är att väst ser ett regimskifte i Ryssland.

David Roche ser framför sig en mer utdragen börsturbulens än aktiemarknaden räknar med, det är ”en mycket konstig situation”, säger han och väljer att därför kalla det för en krigs-cession i stället för en recession.

För centralbankerna handlar det enligt toppstrategen att välja mellan att nå sina inflationsmål eller uppmuntra tillväxt.

ANNONS
ANNONS

Det kommer dröja innan den globala ekonomin återhämtar sig, ”jag tror det kommer ta mycket längre tid än aktiemarknaden antar”, spår Roche i tv-intervjun med CNBC.

Läs mer: Putins ex-rådgivare: Då är kriget slut inom en månad [Dagens PS]