Dagens PS

Storvarsel på Stora Enso – över 1 000 får gå

Stora Enso Flagga
(Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

Omkring 1 150 personer på skogsbolaget Stora Enso, som ska spara 380 miljoner euro. Aktien faller 2,4 procent på Stockholmsbörsen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stora Enso planerar nedstängning av enheten för massproduktion Sunila, wellpappråvara i De Hopp, en produktionslinje i Ostrołęk samt sågverket i Näpi. Det rör uppsägning av runt 600 personer.

”Vi befinner oss i ett kritiskt läge i vår strategiska utveckling, och för att flytta fram våra marknadspositioner krävs ett ökat fokus på kapitalallokering och decentraliserat beslutsfattande. Det innebär tyvärr att icke lönsamma tillgångar skulle behöva stängas, samt en mer slimmad organisation på huvudkontorsnivå”, säger Annica Bresky, vd för Stora Enso, i ett pressmeddelande.

“Absolut nödvändigt”

Bolaget ska också förhandla om en minskning av antalet tjänstemän inom koncernfunktionerna, där 300 personer planeras sägas upp. Inom Packaging Materials försvinner 250 tjänster inom i lednings- och supportfunktioner.

”Dessa åtgärder är så klart väldigt svåra och skulle inte ha föreslagits om det inte var absolut nödvändigt för vår långsiktiga konkurrenskraft”, säger Stora Enso-chefen Annica Bresky i en skriftlig kommentar enligt TT.

Läs även: Stora Enso vinstvarnar och får skogsaktier på fall  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS