Dagens PS

Historiens största kreditbubbla spricker snart

Största bubblan i historien – men han är inte orolig
Det handlar om "den största kreditbubblan i mänsklighetens historia" – och snart spricker den. Bild: Alexander Dummer/Pixabay
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 aug. 2023Publicerad: 06 aug. 2023

Han kallar det “den största kredit-bubblan i historien”, och snart spricker den – men hedgefond-giganten är inte orolig. Här beskriver han varför.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Den största kredit-bubblan i mänsklighetens historia.”

Citatet kommer från privata hedgefonden Universa Investments grundare och chefsinvesterare, Mark Spitznagel.

Jagar svarta svanar

Spitznagel har jagat svarta svanar i decennier, och har en lång historia med mannen som myntade uttrycket, riskanalytikern Nassim Nicholas Taleb.

“Nassim och jag formulerade den grundläggande idén för 25 år sedan”, säger Spitznagel enligt Fortune.

“Vi var den första formella ‘tail risk’-hedgefonden”, fortsätter han. “Vi bollade idéer med varandra, det gör vi än i dag.”

Taleb
Värderingarna i finansmarknaderna är galna och Nassim Nicholas Taleb, författare till “The Black Swan”, varnar nu investerare för mer smärta. (Foto: Skärmdump från Youtube)
ANNONS

Senaste nytt

“Safe haven”-metoder

ANNONS

Frågan är om det går att skydda aktieportföljen om det värsta skulle hända, genom att investera i guld, valuta eller statsobligationer vilket ju är de vanliga “safe haven”-metoderna?

Inte enligt Mark Spitznagel, som höjer varningens finger och säger att “boten är ofta värre än sjukdomen”.

Långsiktig tänkande

Han anser att om riskreduceringen inte är kostnadseffektiv och stödjer högre total avkastning på lång sikt är det helt enkelt inte värt det, skriver Fortune. Och enligt Spitznagels åsikt ingår de flesta av “safe haven”-metoderna i den kategorin.

Spitznagel oroar sig för att det han kallar “den största kredit-bubblan i mänsklighetens historia” parat med en ekonomi som är som en krutdurk – men en sprucken bubbla är inte slutet för privatinvesterare som siktar på att tjäna pengar i framtiden.

Marknaden kommer igen

Det kan ta tid, enligt Spitznagel, men marknaden återhämtar sig alltid, till och med från oväntade svarta svan-händelser.

Universa grundades 2007, och Mark Spitznagel har med Talebs stöd utvecklat den numera berömda “tail gaterisk”-strategin, som alltså handlar om att göra jättevinster via försäkringsliknande optionsstrategier när marknaden kraschar, även om det innebär mindre förluster för att ha råd med försäkringarna när det är goda tider.

ANNONS

Bubblan spricker

“Vi har aldrig sett sådana här nivåer av total skuldsättning och hävstång i systemet”, säger Spitznagel enligt Fortune. “Det är ett experiment.”

“Men vi vet att kredit-bubblan måste spricka”, fortsätter han. Vi vet inte när, men vi vet att det kommer.”

Idiotiska beslut

Hur ska då vanliga småsparare tänka? Enligt Spitznagel bör riskreducering handla mindre om att skydda aktieportföljen mot börskrascher och mer om att skydda den mot de egna reaktionerna och efterföljande handlingarna.

“Man ska tänka på det (riskreducering, reds anm) som där för att skydda dig mot dig själv, och de idiotiska saker du kommer att göra när du blir rädd”, säger Spitznagel.

Läs även: Tipset som Bill Gates lärde sig av Warren Buffett (Dagens PS)

Läs även: 3 162 procent avkastning – irriterar hedgefonder (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS