I dag – på Sampos kapitalmarknadsdag – kan besked komma om den finska finska finansjätten tänker göra exit i storbanken, skriver TT. ”Det kan bli stökigt kring Nordeaaktien”.

ANNONS

Som Dagens PS berättade i veckan, med hänvisning till medieuppgifter, har en amerikansk aktivistfond ställt krav på Sampo att dumpa hela Nordeaportföljen.

Sampos styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos är med andra ord under press inför kapitalmarknadsdagen i dag. Det är även Sampochefen Torbjörn Magnusson.

Många räknar med att få ett rakt besked i dag, konstaterar TT i en artikel på Di.se.

Sampos äger 16 procent i Nordea.

Om Sampo säljer av ytterligare en stor post eller hela innehavet i Nordea kan det trycka ner aktien rejält, men mest troligt bara temporärt enligt Danske Banks analytiker Andreas Håkansson, som uttalar sig i TT-artikeln:

”Det spelar inte så stor roll om Sampo är ägare eller inte. Problemet kortsiktigt blir att en stor del av Nordeas aktier är till salu. Det sätter press på aktiekursen tills de är sålda eller utdelade”.

Hans råd till Nordea aktieägare är att sitta still i båten om det här sker. Argumentet är att Nordeaktien är billig och att banken nu levererar efter flera års kräftgång.

ANNONS
ANNONS

Det spekuleras i om det statliga finländska holdingbolaget Solidium, i dag bland annat storägare i Sampo, ska ta över Sampos Nordeaaktier. Ytterligare går rykten om att Sampo kan komma att dela ut hela Nordeainnehavet till sina ägare, och Solidium är alltså största ägare i Sampo.

Sampo skrev nyligen ned värdet på sin Nordeaposition med 9 miljarder kronor.