Räntehöjningar må vara jobbigt för aktiemarknaderna som helhet, men för bankerna innebär det klirr i kassan. Samtliga storbanker stiger på Stockholmsbörsen, rapporterar Di. 

ANNONS

Storbankerna stiger på Stockholmsbörsen på torsdagen. Swedbank är upp 1,37 procent vid 11-tiden – vilket innebär åttonde raka dagen med plussiffror och 8 procent upp på en vecka för banken. Handelsbanken är upp 1,73 procent i dag och 7 procent på en vecka, SEB är plus 0,8 idag och 6 procent på en vecka, Nordea 1,25 procent idag och 5 procent på en vecka, skriver Dagens industri.

Bankerna har också överpresterat jämfört med börsen räknat på helåret. Det breda indexet OMXSPI är back 27 procent, men bankernas tapp är lägre, mellan 17 procent (Swedbank) och 6 procent (Nordea).

”Marknaderna börjar inse hur attraktiva bankerna är både absolut och relativt övriga sektorer i en miljö där räntan stiger, vilket är positivt för bankerna. Det samtidigt som du får mer och mer problem i övriga sektorer där du har vinstvarningar”, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, till Dagens industri.

Credit Suisse tror på upp mot 30 procent uppsida

CNBC rapporterade också i förra veckan om att bankaktier är något att satsa på, särskilt om man tror att världsekonomin och USA undviker en recession. citerar en analys från den schweiziska storbanken Credit Suisse som skriver att de stora amerikanska bankerna har en uppsida på 20 procent i snitt om USA undviker recessionen.

Analytikernas ”högsta övertygelse-rekommendationer” kan till och med ge upp mot 30 procent avkastning tror banken. Det rör sig bland annat om Bank of America, Goldman Sachs and JPMorgan Chase.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Inflationen tar Riksbanken på sängen – igen [Dagens PS]

Läs mer: Hållbarhet: Banker går framåt men har långt kvar [Dagens PS]